Michael van Praag
Michael van Praag - © Pro Shots

Van Praag krijgt steun van IJsland, Duitsland wil continuïteit

13 september 2016
IJsland heeft zich officieel gemeld als supporter van Michael van Praag.

De voetbalbond van het noordelijke eiland liet dinsdag via Twitter weten dat het bij de verkiezing van de nieuwe voorzitter van de UEFA in Athene op de Amsterdamse kandidaat stemt.

IJsland is daarmee het vierde land dat zich openlijk schaart achter de 68-jarige Nederlander. Behalve de KNVB zijn dat de Belgische en de Engelse bond.

Ondanks die steun is Van Praag niet de favoriet voor de verkiezing op woensdag. Zijn Sloveense uitdager Aleksander Ceferin geldt als de grootste kanshebber de opgestapte Michel Platini op te volgen.

Duitsland, Frankrijk, Ierland, Portugal, de Scandinavische en veel Oost-Europese bonden hebben hun steun voor de 48-jarige advocaat uitgesproken. Bij de UEFA zijn 55 landen aangesloten.

Continuïteit
Duitsland heeft inmiddels aangegeven waarom ze niet voor Van Praag gaan. Het land kiest voor Ceferin omdat de Sloveen de bond voor een lange periode wil leiden. Dat vertelde voorzitter Reinhard Grindel van de Duitse voetbalbond dinsdag voor vertrek naar Athene.

“We stemmen op Ceferin omdat hij meer continuïteit kan bieden aan de UEFA”, zei Grindel. De 48-jarige Sloveen is twintig jaar jonger dan zijn concurrent Van Praag, die de UEFA slechts tot 2019 wil leiden.

De Duitse bond wilde aanvankelijk Van Praag steunen maar is na gesprekken met Ceferin en Van Praag van mening veranderd. “Natuurlijk heb ik tijdens die gesprekken ook verteld dat wij een goede kandidaat zijn om het EK van 2024 te organiseren”, zei Grindel. “Dat lijkt me legitiem. Maar niemand heeft ons iets toegezegd.” (FOX Sports/ANP)