Michael van Praag
Michael van Praag - © Pro Shots

Rolling Stones voorbeeld voor Van Praag

14 september 2016
Michael van Praag heeft woensdag tijdens zijn speech voor het voorzitterschap van de UEFA de Rolling Stones erbij gehaald om aan te tonen dat hij niet te oud is om de Europese voetbalbond te leiden.

"Vrienden, kennen jullie Charlie Watts, Keith Richards, Mick Jagger?", vroeg hij aan de 55 bondsvoorzitters die straks op hem of zijn enige concurrent Aleksander Ceferin gaan stemmen. "Ze zijn zeventig jaar of ouder. En ze rocken nog steeds met veel energie in uitverkochte stadions."

"Wat betekent leeftijd als je gelukkig bent over wat je doet?", stelde de 68-jarige Van Praag. "Muziek maken of voor een betere voetbalmaatschappij strijden. Leeftijd is kwaliteit, kennis, wijsheid en balans. Als ik Mick Jagger mag quoten. Time is on my side."

Van Praag probeerde bij de stemmers de indruk weg te nemen dat de pas 48-jarige Ceferin op basis van zijn leeftijd geschikter is om de UEFA te leiden. "Ik ga voorstellen om de leeftijdsgrens voor een voorzitter te verhogen van 70 naar 75 jaar, zodat ik nog ruim zes jaar kan doen wat nodig is. Tenzij jullie me eerder weg willen hebben."

De preses van de KNVB benadrukte dat hij zich wil inzetten voor de arme voetbalbonden. "Ze verdienen ook een goede infrastructuur." Daarnaast haalde hij aan dat de verschillen tussen clubs alleen maar groeien. "Rijke ploegen worden rijker, arme armer. En er is helaas weinig solidariteit." Van Praag vertelde ook dat hij goed de weg kent in Brussel, waar bij de Europese Unie subsidies zijn te innen.

Ceferin benutte zijn speech om te benadrukken dat hij met zijn 48 jaar niet te jong is om de UEFA te leiden. De Sloveen ziet het ook als een voordeel dat hij niet zoals Van Praag deel uitmaakt van het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond. "Want er moet een nieuwe wind waaien door de bond. Het is tijd voor een nieuwe start." (ANP)

Gerelateerd