Joel Pohjanpalo is momenteel de sensatie in de Bundesliga, met vier goals in slechts dertig minuten. Vijf weetjes over deze 22-jarige spits van Bayer Leverkusen.

Finland
Pohjanpalo begon zijn voetballoopbaan bij PK-35 in Vantaa, een voorstad van zijn geboorteplaats Helsinki. Het duurde niet lang voordat hij in de jeugdopleiding van HJK terechtkwam. Bij satellietclub Kubi-04, het derde niveau, viel hij in 2011 op door 33 keer te scoren in 21 wedstrijden.

Leverkusen
Eenmaal terug bij HJK zette Pohjanpalo die goede lijn door en verdiende hij uiteindelijk een transfer naar Bayer Leverkusen. Eerder sloeg hij een aanbieding van Liverpool af omdat de kans op speeltijd gering was.

Voormalig Willem II-verdediger en landgenoot Sami Hyypiä bleek verantwoordelijk voor zijn komst naar Duitsland. Pohjanpalo werd uitgeleend aan VfR Aalen en vorig seizoen Fortuna Düsseldorf, waar hij slechts twee treffers maakte.

Bijnaam
In de voorbereiding op dit seizoen kreeg Pohjanpalo de kans om zich bij Leverkusen te profileren, mede door de blessuregevoeligheid van Stefan Kiessling. Tijdens het trainingskamp in Oostenrijk overtuigde de Fin trainer Roger Schmidt.

Daar kreeg Pohjanpalo de bijnaam ‘Danger’ toebedeeld, vanwege de gelijkenis met acteur Max von der Groeben die in de comedy ‘Fack ju Göthe’ de rol van Daniel ‘Danger’ Becker speelt.

Hattrick
Hoewel zijn hattrick tegen Hamburger SV getuigde van ongelooflijke klasse, liet Pohjanpalo in 2012 al eens zien datzelfde kunstje te beheersen. Sterker nog, in dienst van HJK sloeg hij tegen IFK Mariehamm drie keer toe in twee minuten en 42 seconden.

Efficiënt
Pohjanpalo wordt bij Leverkusen als joker gebruikt en maakt die status volledig waar. Met vier schoten en vier goals in dertig minuten is hij de meest efficiënte speler ooit in de Bundesliga.

Valt hij vanavond in de Champions League tegen CSKA Moskou weer in, of staat Pohjanpalo dit keer aan de aftrap? Schmidt kan in ieder geval niet meer om de Finse sensatie heen. (FOX Sports)