Lauri Korpikoski (links) in actie tegen Daniel Sedin uit Zweden
Lauri Korpikoski (links) in actie tegen Daniel Sedin uit Zweden - © Pro Shots

World Cup of Hockey: IJshockey-walhalla in Canada

17 september 2016
Hoewel deze week de mussen van het dak vielen, staat deze week ook een beetje in het teken van de winter. De World Cup of Hockey gaat namelijk van start in Canada.

Het lucratieve toernooi, niet te verwarren met het gewone WK, vindt plaats in Toronto. Het is pas de derde keer dat het evenement wordt gehouden. De vorige edities waren in 1996 en 2004 met de Verenigde Staten en Canada als winnaars.

Er doen acht teams mee: gastland Canada, de Verenigde Staten, Finland, Zweden, Tsjechië, Rusland, Team Europe en Young Stars. 

IJshockeysterren
De beste spelers van Europa, ijshockeyers van de deelnemende Europese landen buiten beschouwing gelaten, vertegenwoordigen Team Europe. Spelers als Anze Kopitar (Slovenië), Leon Draisaitl (Duitsland) en Mats Zuccarello (Noorwegen) zijn van de partij.

In de Young Stars spelen de grootste talenten uit Noord-Amerika. Spelers tot 23 jaar gaan de strijd aan met gerenommeerde landen als Zweden, Rusland en Finland in Poule B. De Finnen zijn de favoriet in de groep.

In de andere poule strijden Team Europe, Tsjechië, de Verenigde Staten en gastland Canada  tegen elkaar. Beide Noord-Amerikaanse landen zijn de favorieten om door te dringen tot de laatste vier.

Canada
Op elk internationaal ijshockeytoernooi is Canada de te kloppen ploeg. De ploeg van Mike Babcock won goud op de laatste twee Olympische Spelen en zegevierde ook op het WK, afgelopen mei. Met name sterspeler Sidney Crosby verkeert in de vorm van zijn leven.

Normaal gesproken is Amerika de grootste uitdager, maar het team van onder anderen Joe Pavelski en Patrick Kane verliet het WK in Moskou met het schaamrood op de kaken: ze werden slechts vierde.

Finland geldt als een outsider voor de titel. De Scandinaviërs, met Patrik Laine als uitblinker, is het sterkste Europese land dat meedoet. De Finnen wonnen als enigen van Canada in de groepsfase op het WK (4-0), maar gingen in de finale met 2-0 onderuit.

FOX Sports
Het toernooi duurt tot en met 1 oktober en is live te volgen via de internationale kanalen van FOX Sports. Op dinsdag 20 september vindt de topper tussen Canada en Amerika plaats. (FOX Sports)