Jens Toornstra
Jens Toornstra - © Pro Shots

Feyenoord en Toornstra willen slagen, met vlag en wimpel

18 september 2016
Feyenoord is op schot. En niet zo’n klein beetje ook. Zondag wacht PSV, de eerste topper in dit nog prille Eredivisie-seizoen.

Jens Toornstra staat misschien wel symbool voor het Feyenoord van dit moment. Vorig seizoen kreeg de rechtsbuiten soms bakken met kritiek over zich heen. De twijfel sloeg toe, een basisplaats was mijlenver weg.

Hoffenheim leek hem in de winterstop te gaan verlossen, maar de Rotterdammers hielden Toornstra in De Kuip omdat Lex Immers al was vertrokken. Achteraf gezien een gouden greep.

Toornstra krabbelde op, Feyenoord kreeg weer de geest. Seizoensoverschrijdend is de ploeg van Giovanni van Bronckhorst inmiddels zestien Eredivisie-duels ongeslagen (dertien keer winst, drie keer gelijk).

Schoten op doel
Feyenoord is simpelweg niet te stuiten. In de Europa League - met de stunt tegen Manchester United - en de competitie. Vijftien uit vijf, gemiddeld drie treffers per wedstrijd, liefst 47 schoten op doel. Dat laatste is vrij uniek, want in de afgelopen zeven jaar slaagde geen enkele club erin om zo’n aantal te noteren na vijf competitieduels.

Dirk Kuijt (negen schoten op doel), Nicolai Jørgensen (acht) én de eerder zo verfoeide Toornstra (acht) zijn het meest aanvalslustig. "Ik hoef niet veel na te denken, alles gaat vanzelf", gaf de Alphenaar onlangs het heersende gevoel weer.

Waar eindigt dit? Zondag om 14.30 uur wacht de eerste echte test in de Eredivisie. In Eindhoven, tegen de regerend landskampioen. Feyenoord won van de twaalf laatste ontmoetingen in Brabant slechts één keer, bijna tweeënhalf jaar geleden.

Examen
PSV heeft z'n zaakjes achterin bovendien goed op orde, met nog maar één tegengoal. De eerste topper is dus niet zomaar een topper. Feyenoord wacht een tweede examen in vier dagen tijd en wil slagen, met vlag en wimpel.

Op 22 september 1998 werd het 1-2, met goals van Peter van Vossen en Julio Cruz. Opvallend genoeg ook in de vijfde speelronde. Het bleek later het tot dusver laatste kampioensjaar van Feyenoord te zijn.

Toornstra de nieuwe Van Vossen? Een speler die de geschiedenisboeken ingaat? Klinkt onwerkelijk, de weg is nog lang. Maar de eerste slag winnen, dat geeft een boost. Laat het maar zien. (FOX Sports)