Wim Jonk (rechts) in zijn Ajax-periode
Wim Jonk (rechts) in zijn Ajax-periode - © Pro Shots

"Scoren in kampioenswedstrijd is natuurlijk helemaal leuk"

19 september 2016
De Eredivisie viert dit seizoen zijn zestigjarig jubileum. FOX Sports vroeg Wim Jonk naar zijn mooiste moment uit die zes decennia.

Jonks fraaie loopbaan voerde hem langs achtereenvolgens FC Volendam, Ajax, Internazionale, PSV en Sheffield Wednesday. Nadat hij bij Volendam een jaar aan de Eredivisie mocht ruiken, leerde hij Nederlands hoogste divisie bij Ajax en PSV door en door kennen.

In negen seizoenen kwam de middenvelder tot 208 Eredivisiewedstrijden, waarin hij 43 keer trefzeker was. Twee van die doelpunten maakte de 49-voudig international op het mooist denkbare moment: de kampioenswedstrijd.

Mooie momenten
"Ik vind elk kampioenschap mooi en bijzonder", aldus Jonk. "Ik ben het met Ajax geweest, met PSV... dat waren toch wel de mooie momenten. En dan ook nog in de kampioenswedstrijd scóren, is natuurlijk helemaal leuk. Dat heb ik twee keer gedaan, dat is wel heel bijzonder."

De eerste keer was tijdens N.E.C. - Ajax, van 6 mei 1990. Jonk en consorten hadden aan een punt genoeg voor het kampioenschap. Nadat Mitchell van der Gaag de Nijmegenaren op voorsprong had gezet, maakte Jonk 1-1. Daar bleef het bij, waardoor de titel een feit was.

Extraatje
Op 25 mei 1997 herhaalde Jonk zijn kunstje, ditmaal in het shirt van PSV. Mede dankzij zijn doelpunt werd Willem II met 3-1 verslagen, waardoor de Eindhovenaren voor het eerst sinds 1992 weer eens de kampioensschaal mee naar huis mochten nemen. 

"Het gaat er natuurlijk om dat je zo’n wedstrijd naar je toe trekt. Maar scoren in een kampioenswedstrijd… als je dat mee kan pakken, is dat een extraatje", aldus Jonk. (FOX Sports)