Roda JC blijft ploeteren in de Eredivisie. Zaterdagavond verloren de Limburgers met 0-3 van sc Heerenveen, waardoor de ploeg nog vaster in de degradatiezone staat.

Noem het toeval. Maar op de dag dat een regionale glashandel de ploeg uit Kerkrade sponsorde – op de rug, overigens – moest Roda wel erg vroeg scherven rapen.

Al na acht minuten kwamen de gastheren op achterstand via een fraaie vrije trap van Sam Larsson. De Zweed maakte alweer zijn derde treffer in evenveel duels. Roda moest aan een inhaalrace beginnen. Maar die missie kwam moeizaam op gang.

Dat kwam vooral doordat Roda zijn eigen ruiten ingooide. Tot tweemaal toe, zelfs. Na een dik half uur ontving Abdul Ajagun zijn twee gele kaart (dus rood) en tien minuten volgde Chris Kum zijn voorbeeld.

Afkoelingspauze
Omdat de spreekkoren van het publiek aan het adres van scheidsrechter Bas Nijhuis steeds extremere vormen aannamen, duurde de rust iets langer. Na die afkoelingspauze opende Heerenveen het vuur op het doel van Roda. Ondanks het numerieke overtal duurde het tot de 68ste minuut voordat de Friezen de score verdubbelden.

Dat gebeurde wel op erg gelukkige wijze: een verdediger van Roda schoot de bal tegen Heerenveen-spits Henk Veerman aan, waardoor die tot verbazing van iedereen in het doel belandde. De 0-3 van Arber Zeneli was een stuk fraaier, de Zweed krulde de bal schitterend in de verre hoek.

Op dat moment moest ook Heerenveen een rode kaart incasseren. Shay Facey leed gezichtsverlies door, als derde deze avond, tweemaal geel te krijgen. Voor het breekbare Roda maakte dat allang niet meer uit.

Glashelder
De Koempels konden niet meer voorkomen dat zij voor de negende keer op rij punten zouden verspelen in een thuisduel, dat was inmiddels glashelder geworden. Bovendien is Roda na vandaag mede-recordhouder qua rode kaarten in de Eredivisie. Net als FC Utrecht werd er bij deze club 98 keer iemand weggestuurd. (FOX Sports)