Marlou van Rhijn
Marlou van Rhijn - © Pro Shots

Goud voor Van Rhijn en Evers in Rio

18 september 2016
Marlou van Rhijn heeft op de 100 meter sprint wederom paralympisch goud bemachtigd.

In de T44-klasse kon de Nederlandse atlete de Duitse Irmgard Bensusan en Nyoshia Cain uit Trinidad & Tobago maar net voorblijven.

Van Rhijn snelde in Rio de Janeiro op de 100 meter naar een paralympisch record van 13.02. Haar concurrenten waren slechts tweehonderdste en achthonderdste langzamer en moesten genoeg nemen met zilver en brons. De paralympische atlete maakte in de sprintafstand een achterstand goed en kwam pas op het allerlaatste nippertje voorbij de Duitse.

Met de gouden medaille van Van Rhijn heeft Nederland nu 17 gouden plakken en in totaal 62 medailles. In de medaillerangeschikking van de Paralympische Spelen staat Nederland op een zevende plaats nog voor gastland Brazilië.

Eerder pakte de 'Blade babe' in Rio al een gouden medaille op de 200 meter sprint in de klasse T43/44. Vier jaar geleden haalde ze zilver en goud op de twee afstanden.

Evers snelt naar goud op 200 meter wisselslag
Zwemmer Marc Evers heeft zaterdagnacht eveneens goud gepakt. Op de 200 meter wisselslag in de SM14-klasse zwom Evers een persoonlijk record en met groot overmacht tikte hij als eerste aan.

Met een tijd van 2.10.29 was hij veel sneller dan zijn achtervolgers de Brit Thomas Hamer (2.12.88) en de Japanner Keichi Nakajima (2.15.46).

Het is de derde medaille voor Evers in Rio. Eerder pakte hij brons op de 100 meter schoolslag en zilver op de 100 meter rugslag. (ANP)