Sprankelend was het wederom niet wat Ajax liet zien, maar dat bleek bij Heracles Almelo ook niet nodig. Davy Klaassen en Nemanja Gudelj zorgden ervoor dat de drie punten mee gingen naar Amsterdam: 0-2.

Ook in het Polman Stadion bleek dat het inslijpen van de 'Peter Bosz-stijl' tijd nodig heeft. Ajax was af en toe zeer slordig in balbezit, waardoor het flitsende aanvalsspel dat de Cruijff-adept nastreeft niet van de grond kwam.

De enige echte kansen die Ajax voor rust afdwong, kwamen uit dode spelmomenten. Eerst kopte Nick Viergever in de handen van doelman Bram Castro, twee minuten later zat ploeggenoot Davinson Sánchez de centrumverdediger dwars door de bal voor zijn voeten weg te tikken.

Tien minuten na rust had Samuel Armenteros de ploeg van Bosz zelfs op achterstand moeten schieten, maar de Cubaanse Zweed schoot zwak in waardoor André Onana gemakkelijk redding kon brengen.

'Lucky' Ajax
Bosz en Ajax hadden echter het geluk dat Heracles-verdediger Tim Breukers zijn voormalige coach de helpende hand toestak. De back raakte de bal compleet verkeerd, waardoor Klaassen de score kon openen: 0-1.

De voorsprong bleek het gewenste steuntje in de rug. Tien minuten later bleef Gudelj ijzig koel voor het doel en verdubbelde de marge met een droge knal: 0-2.

De assist bij de goal van de Serviër kwam van Klaassen, waardoor de Ajax-aanvoerder alweer bij zeven Eredivisietreffers betrokken was dit seizoen; vijfmaal haalde hij zelf de trekker over, tweemaal stelde hij een ploeggenoot in staat te scoren.

51 jaar zonder zege
Het bleef bij twee doelpunten in Almelo, waardoor Heracles opnieuw geen thuiszege wist te boeken op Ajax in de Eredivisie. De laatste keer dat dit de Almeloërs lukte was in februari 1965, zo'n drie maanden nadat ene Johan Cruijff zijn officiële debuut maakte bij de Amsterdamse grootmacht...

Ajax komt door de overwinning op gelijke hoogte met PSV, beide ploegen hebben dertien punten. Feyenoord gaat aan de leiding met achttien punten uit zes duels. (FOX Sports)