Het KNVB-kantoor in Zeist
Het KNVB-kantoor in Zeist - © ANP

Jupiler League-clubs kritisch op rvc KNVB, Van Praag wil vertrek

19 september 2016
Clubs uit de Jupiler League hebben zich maandag aangesloten bij de kritiek op de raad van commissarissen (rvc) van voetbalbond KNVB.

De clubs hebben in een gesprek met de rvc maandagavond dringend gevraagd om de besluitvorming en de organisatiestructuur van de KNVB grondig onder de loep te nemen, laten ze weten in een gezamenlijke verklaring.

De voetbalbond lag al onder vuur van de Eredivisieclubs. Onder druk van de clubs uit de hoogste divisie stapte Johan Lokhorst vrijdag al op als voorzitter van de raad van commissarissen bij de KNVB.

De overige vier leden van de rvc (Simon Kelder, Henk Kivits, Johan de Kock en Ger Vermeulen) beraden zich nog over hun positie.

Gijs de Jong
De clubs uit de Eerste Divisie laten weten dat maandagavond de gebeurtenissen van de afgelopen tijd zijn besproken en toegelicht. Het gaat bijvoorbeeld om het plan om Gijs de Jong te benoemen als opvolger van Bert van Oostveen als directeur betaald voetbal van de KNVB.

De benoeming van De Jong werd vorige week al opgeschort nadat de Eredivisieclubs zich daartegen hadden gekeerd.

Van Oostveen maakte eind augustus zijn vertrek bekend. De directeur lag al geruime tijd onder vuur, onder meer vanwege zijn keuzes voor de bondscoaches van het Nederlands elftal.

Michael van Praag
Voorzitter Michael van Praag van de KNVB vindt ondertussen dat ook de rest van de raad van commissarissen moet opstappen. “Je kunt niet werken met mensen die hun collega's in het bondsbestuur structureel niet informeren. We gaan deze week een pittig gesprek hebben met de nog zittende commissarissen”, zei Van Praag maandagavond in RTL Late Night.

“Wij als bondsbestuur accepteren niet dat we collega's hebben die ons niet informeren. Wij nemen nu de leiding over en we gaan iets doen aan de beslissingsstructuur en gaan goed kijken naar de organisatiestructuur.” (FOX Sports/ANP)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 De Graafschap 3 9 8
2 NAC Breda 3 9 7
3 FC Eindhoven 3 7 5
4 Telstar 3 7 4
5 Go Ahead Eagles 3 6 0
6 Excelsior 3 6 0
7 Almere City FC 3 5 1
8 Jong Ajax 3 4 2
9 FC Volendam 3 4 1
10 N.E.C. 3 4 0
11 Jong AZ 3 4 0
12 SC Cambuur Leeuwarden 3 3 2
13 TOP Oss 3 3 -1
14 Jong FC Utrecht 3 3 -5
15 FC Den Bosch 3 2 -1
16 Helmond Sport 3 2 -4
17 Jong PSV 2 1 -1
18 Roda JC Kerkrade 3 1 -5
19 MVV Maastricht 2 0 -4
20 FC Dordrecht 3 0 -9