Het was even zweten voor sc Heerenveen, maar de Friezen plaatsten zich 'gewoon' voor de tweede ronde van de KNVB Beker door een 5-1 zege op De Graafschap na verlenging.

Heerenveen is de laatste weken uitstekend op dreef met drie overwinningen op rij in de Eredivisie, die de ploeg van trainer Jurgen Streppel een voorlopige vijfde plek opleverden. Het leek er echter lang op dat die lijn in de beker niet doorgetrokken kon worden. 

Reza mist
Reza Ghoochannejhad kreeg na een kwartiertje dé kans sc Heerenveen naar 1-0 te schieten. De Iraniër mocht aanleggen vanaf elf meter, maar schoot zijn strafschop te zwak in. 

Daarna werd De Graafschap steeds sterker. Halverwege de tweede helft kreeg Elvio van Overbeek het Abe Lenstra-stadion stil door in twee instanties binnen te schieten: 0-1.

Veerman de held
Het slotoffensief van de thuisploeg leverde lange tijd niets op, maar vier minuten voor tijd maakte invaller Henk Veerman dan toch de bevrijdende 1-1. Om sc Heerenveen vervolgens in de verlenging al snel in veilig haven te loodsen met zijn tweede van de avond: 2-1.

De treffers van Arber Zeneli (3-1, een schitterende goal), Younes Namli (4-1) en Stijn Schaars (5-1) waren vervolgens vooral sneu voor De Graafschap, dat zich lang kranig weerde in Heerenveen. (FOX Sports)