Voor Joran Pot is het bekerduel van DVS’33 uit Ermelo met PEC Zwolle speciaal. De 27-jarige middenvelder was in het verleden contractspeler en is tegenwoordig assistent-trainer bij de PEC Vrouwen.

Joran, hoe vaak ben jij na de loting al aangesproken op deze ontmoeting?
“Ontzettend veel. Ik heb talloze appjes gekregen met succeswensen en wordt, nu de wedstrijd dichterbij komt, steeds meer aangesproken. Hier bij PEC Zwolle krijg ik de afgelopen week al gekscherend te horen dat ik op bepaalde plekken niet mag komen. Het is voor DVS’33 en voor mij altijd bijzonder om in de KNVB Beker tegen een profclub te mogen spelen, helemaal als het PEC betreft natuurlijk. Dat maakt wel wat los.”

In 2012 werd jij met het toenmalige FC Zwolle nog kampioen van de Jupiler League.
“Dat was een van de mooiste momenten uit mijn profcarrière. Ik speelde dat jaar ook regelmatig, veelal als verdediger. Bram van Polen en Mustafa Saymak ken ik nog uit die tijd en spreek ik op de club af en toe. Ik had toen een aflopend contract en Zwolle wilde pas in een laat stadium beslissen over verlenging. Daar kon ik simpelweg niet op wachten. Vervolgens vertrok ik naar Go Ahead Eagles, maar dat werd geen succes. Onder meer de komst van Quincy Promes pakte voor mij nadelig uit. Toen kon je al zien dat hij het ver zou gaan schoppen.”

Je koos daarna vrij snel voor een maatschappelijke carrière, waarom?
“Mijn doorbraak bleef uit en ik zag geen heil meer in het spelen in de Jupiler League. Toen heb ik weloverwogen de keuze gemaakt om een stap terug te doen naar de amateurs van Excelsior’31 uit Rijssen en mij te richten op een toekomst naast het voetbal. En dat bevalt hartstikke goed. Als trainer geniet ik ervan om spelers beter te maken, dat geeft zoveel voldoening.”

Hoever reiken je ambities in het trainersvak?
“Ik ben nu voor het tweede jaar op rij assistent-trainer bij de PEC Vrouwen en dat is een geweldige leerervaring. Mijn primaire doel op dit moment is om beter te worden. Dat klinkt simpel, maar zo is het gewoon. Natuurlijk lijkt het mij mooi om in de toekomst op eigen benen te staan, maar ik heb geen tijdsplanning. Die druk leg ik mijzelf niet op.”

Vanavond dus tegen PEC Zwolle. Is het een voor- of nadeel om tegen de hekkensluiter van de Eredivisie te spelen?
“Ik denk dat het voor ons wel een voordeeltje is, omdat PEC momenteel moeite heeft met scoren. Stel wij komen op 1-0, dan breekt er bij hen misschien lichte paniek uit. Toch moet je reëel zijn. Normaal gesproken horen wij weinig kans te hebben.”

Toch heb je ervaring met stunten in de KNVB Beker.
“Vorig seizoen met Excelsior’31 tegen Excelsior. Een memorabele 4-3 overwinning. En in de achtste finales tegen FC Den Bosch waren we ook beter, maar verloren we met 1-3. Met DVS’33 gaan we nu ook ons stinkende best doen om te stunten. Wij zullen moeten pieken en PEC moet een mindere dag hebben. In dat geval kan het wel eens heel spannend worden.” (FOX Sports)