De tuchtcommissie van de KNVB handhaaft de straf die Willem II-speler Anouar Kali kreeg opgelegd na zijn rode kaart in het bekerduel met Ajax.

De middenvelder is door de commissie voor drie wedstrijden uitgesloten, waarvan één voorwaardelijk met een proeftijd van een jaar.

"De tuchtcommissie acht bewezen dat Kali zich schuldig heeft gemaakt aan ernstig gemeen spel ten opzichte van een tegenstander en is van oordeel dat de scheidsrechter, na het advies van de videoscheidsrechter, terecht een rode kaart heeft gegeven", aldus de KNVB.

Kali werd woensdag van het veld gestuurd na een charge op Lasse Schöne, in het verloren duel bij Ajax (5-0). Dat gebeurde op advies van videoscheidsrechter Pol van Boekel. Veldscheidsrechter Danny Makkelie gaf de speler van Willem II aanvankelijk geel.

De ploeg uit Tilburg was het niet eens met het besluit de videoscheidsrechter te raadplegen en ging tegen de straf in beroep. Volgens Willem II had de leidsman op het veld de situatie reeds beoordeeld.

​Primeur
Het was de eerste keer dat in Nederland bij een officiële wedstrijd de hulp van de videoscheidsrechter werd ingeroepen.

Willem II heeft vier dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de tuchtcommissie. Daarover beraadt de club zich momenteel. Kali is hoe dan ook geschorst voor de wedstrijd van komend weekend tegen NEC. (FOX Sports/ANP)