VVV in 1956. Achteraan vanaf links: Frans Swinkels, Jan Klaassens, Ton van den Hurk, Harrie Steegh, Wiel Heger en Piet Gubbels. Vooraan: Jozef Theuws, Herman Teeuwen, Faas Wilkes, Gijs Nass en Hans Sleven.
VVV in 1956. Achteraan vanaf links: Frans Swinkels, Jan Klaassens, Ton van den Hurk, Harrie Steegh, Wiel Heger en Piet Gubbels. Vooraan: Jozef Theuws, Herman Teeuwen, Faas Wilkes, Gijs Nass en Hans Sleven. - © FOXSports.NL

60 jaar Eredivisie: De zwarte V van VVV

22 september 2016
De Eredivisie bestaat 60 jaar. In samenwerking met Voetbal International belichten we wekelijks de (verhalen achter de) mooiste shirts uit onze rijke vaderlandse voetbalgeschiedenis. Deel 3: VVV.

Venlo is een van de tien Nederlandse steden waar het profvoetbal zijn oorsprong kent. Sportclub Venlo ’54 beleeft op zaterdag 14 augustus van dat jaar zelfs de primeur door tegen Alkmaar ’54 de eerste wedstrijd in de geschiedenis van het Nederlandse betaalde voetbal te spelen. De club kiest voor een rood-blauw tenue, conform de kleuren van de stad. Als de KNVB en de NBVB tien weken later samensmelten, fuseert SC Venlo ’54 noodgedwongen met VVV en komt er een doorstart. In het geel-zwarte shirt, want dat zijn de kleuren die het aloude VVV draagt.

​Faas Wilkes
VVV kent, afwisselend op sportpark De Berckt en sportpark De Kraal, een enerverend eerste seizoen. Daarin loopt het deelname aan de kampioenscompetitie van 1954/55 nipt mis. De ambities blijven onverminderd groot. Als in 1956 de vedette Coy Koopal (ex-Willem II) moet worden vervangen, komt het bestuur met een geweldige stunt op de proppen door Faas Wilkes te contracteren.

Wilkes is met Abe Lenstra en Kees Rijvers de grootste Nederlandse voetballer van de naoorlogse jaren. De balvirtuoos uit Rotterdam schitterde vanaf 1949 bij Inter, Torino en Valencia. Hij geldt als een wereldster. In Spanje is Wilkes een van de drie voetbalmiljonairs. Ladislau Kubala van Barcelona en Alfredo Di Stéfano van Real Madrid zijn de anderen.

Voorpaginanieuws
De transfer van Wilkes naar VVV is voorpaginanieuws. De Limburgse club moet aan Valencia liefst honderdduizend gulden betalen en Wilkes gaat per jaar vijftig mille verdienen. Dat zijn in Nederland ongekend hoge bedragen. Vrijwel alle semiprofs krijgen pakweg vijftig gulden voor een overwinning en een tientje voor een training. Een jaarinkomen van vijftienhonderd gulden is al heel wat.

VVV heeft pretenties. Het wil de concurrenten uit het diepe zuiden van Limburg bevechten. Fortuna ’54 en Rapid JC zijn erkende topclubs. Met Wilkes hoopt VVV dat ook te worden. De aanvaller komt in een goed team terecht, waar routinier Gijs Nass samen met Herman Teeuwen en Jan Klaassens de belangrijkste krachten zijn. Bij de introductie van de Eredivisie heeft VVV het shirt ietwat aangepast aan de heersende mode. De verticale zwarte strepen op het gele shirt zijn vervangen door een V.

Onmiskenbare klasse
Wilkes’ entree valt tegen. De eerste wedstrijd, tegen GVAV, mist hij door een knieblessure. Het gewricht zou al langer niet in orde zijn. Later blijkt de klasse van Wilkes onmiskenbaar groot. Teeuwen: ‘Hij voegde echt iets toe aan ons voetbal. Voor hem kwamen de mensen naar het stadion.’

Het tweede seizoen van Wilkes in Venlo is veel beter. In 1957/58 speelt hij alle wedstrijden mee en wordt hij met vijftien goals clubtopscorer. VVV presteert wisselvallig. Het wint bijvoorbeeld met 4-0 van Feyenoord en verliest met 6-1 van DOS. In 1960 eindigt VVV zonder Wilkes als derde in de Eredivisie. De schok is groot als de club een jaar later degradeert.

Bron: Voetbal International