Bondscoach Gido Vermeulen
Bondscoach Gido Vermeulen - © Pro Shots

Nederlandse volleyballers plaatsen zich voor EK

25 september 2016
De Nederlandse volleyballers mogen volgend jaar meedoen aan het Europees kampioenschap in Polen.

Het team van bondscoach Gido Vermeulen won zondag de beslissende kwalificatiewedstrijd tegen Turkije, dat op de wereldranglijst één plaats lager staat (23e om 24e). In het Topsportcentrum in Koog aan de Zaan, dat met 1100 mensen vol zat, werd het 3-1: 19-25 25-22 26-24 25-18.

Nederland eindigde door de overwinning als eerste in groep E. Vorig weekeinde wonnen de volleyballers in Izmir de eerste drie duels: 3-0 tegen Wit-Rusland, 3-2 tegen Turkije en 3-1 tegen Oostenrijk. Dit weekeinde versloeg Oranje de drie landen opnieuw: 3-0 tegen Oostenrijk, 3-2 tegen Wit-Rusland en zondag 3-1 tegen Turkije.

EK
Bij het vorige EK, in 2015, eindigde Nederland als negende. In Polen wil Oranje het beter doen. "We hebben een goede mix van jong en oud. Met deze groep kunnen we wel een aantal jaren verder. Dat is belangrijk in het volleybal, anders kun je geen vastigheden opbouwen'', zei Vermeulen na afloop tegen de NOS.

De coach kijkt uit naar het EK, maar ook naar de kwalificatie voor het wereldkampioenschap. "Daar zijn we bijna twintig jaar niet geweest. Dat is ons volgende doel, en daar willen ook de ouderen in de groep gaan meehelpen.''

De Nederlandse volleybalmannen deden in 2002 voor het laatst mee aan het WK. (FOX Sports/ANP)