Sam Allardyce
Sam Allardyce - © Pro Shots

Bondscoach Allardyce weg bij Engeland

27 september 2016
De Engelse voetbalbond FA heeft dinsdagavond afscheid genomen van bondscoach Sam Allardyce.

Volgens een verklaring van de bond op dinsdagavond heeft men de beslissing met "wederzijdse instemming" genomen.

Onthullende reportage
Aanleiding voor de maatregel is een onthullende reportage van The Daily Telegraph over corruptie en fraude in het Engelse topvoetbal. “Onaanvaardbaar”, noemde de FA het gedrag en de uitlatingen van Allardyce.

Maandagavond laat kwamen de eerste berichten naar buiten dat de 61-jarige Brit voor een verborgen camera van twee undercoverjournalisten dubieuze uitspraken had gedaan over onder meer illegale transferpraktijken, zijn voorganger Roy Hodgson en de mentale weerbaarheid van de Engelse internationals. Een dag later bleek de forse imagoschade voor 'Big Sam' niet meer te herstellen.

Volgens Allardyce is het besluit om de samenwerking te verbreken in onderling overleg genomen. “Ik ben diep teleurgesteld dat het zo heeft moeten lopen”, liet hij weten in een verklaring. “Ik heb aan bestuursleden van de FA recht uit mijn hart mijn oprechte excuses aangeboden voor mijn gedrag. Ik besef dat sommige uitspraken van mij voor schaamte hebben gezorgd. Daar heb ik spijt van.”

Gareth Southgate
Gareth Southgate (46) is na het vertrek van Allardyce aangesteld als interim-bondscoach. De 57-voudig international, die Jong Engeland onder zijn hoede heeft, begint in de WK-kwalificatiereeks met de thuiswedstrijd tegen Malta.

Daarna zit hij dit jaar ook nog bij de duels met Slovenië, Schotland en Spanje op de bank. De Engelse voetbalbond FA wil sowieso het nieuwe voetbaljaar ingaan met een nieuwe bondscoach.

67 dagen
Allardyce werd na het EK afgelopen zomer in Frankrijk aangesteld en is slechts 67 dagen in functie geweest. De voormalige coach van Bolton Wanderers, West Ham United en Sunderland sprak na zijn benoeming als bondscoach van een droombaan.

Hij liet zich echter verschalken door enkele undercoverjournalisten, die zich bij 'Big Sam' voordeden als rijke Aziatische ondernemers die flink wilden verdienen aan transfers van voetballers.

Third party ownership
De nietsvermoedende Allardyce ging gretig op de diverse gespreksonderwerpen in en kwam onder meer met diverse tips en trucs om de internationale regels te omzeilen ten aanzien van transfers waarbij naast twee clubs nog een derde partij is betrokken ('third party ownership').

De ontmaskerde bondscoach wilde om te beginnen een bedrag van 400.000 pond (zo'n 462.000 euro) voor zijn adviezen ontvangen. Bij de FA kon hij rekenen op een jaarsalaris van 3,5 miljoen euro.

Onder leiding van Allardyce begon Engeland met een zege in en tegen Slowakije (0-1) aan de WK-kwalificatie. (FOX Sports/ANP)

 

Gerelateerd