Meer managers verdacht van corruptie
Meer managers verdacht van corruptie - © ANP

'Meer voetbalmanagers verdacht van corruptie'

28 september 2016
De ontslagen bondscoach Sam Allardyce is niet de enige voetbalmanager in het Engelse voetbal die gevoelig is voor omkoping.

Volgens de Britse krant Daily Telegraph hebben minstens nog acht huidige en voormalige coaches van clubs uit de Premier League smeergeld ontvangen bij transfers van spelers.

De krant noemde nog geen namen, maar onthulde woensdag wel in het geheim opgenomen gesprekken met voetbalmakelaars. Die vertellen onomwonden over 'inhalige' coaches die illegale betalingen accepteren bij spelerstransfers en geld soms cash ontvangen.

De gesprekken zijn opgenomen door dezelfde undercoverjournalisten die Allardyce ontmaskerden. De nietsvermoedende 'Big Sam' vertelde aan de journalisten, die zich voordeden als Aziatische ondernemers, hoe ze de internationale transferregels konden omzeilen en bedong 400.000 pond (zo'n 462.000 euro) voor zijn adviezen en tips.

Dit alles leidde dinsdag tot het ontslag van Allardyce, die welgeteld één interland aan het roer heeft gestaan bij de Engelse nationale ploeg.

De krant rept in zijn berichtgeving over "wijdverbreide corruptie in het Engels voetbal" en de krant heeft ermee ingestemd al zijn bevindingen aan de Engelse voetbalbond FA en de politie te overhandigen.

Pino Pagliara
Een van de zaakwaarnemers die aan het woord komt in de Telegraph is Pino Pagliara, een Italiaan die voor vijf jaar is geschorst voor matchfixing. Hij noemde zonder pardon de namen van voetbaltrainers die er geen moeite mee hebben geld 'onder de tafel' te ontvangen.

Pagliara's zakenpartner Dax Price en Scott McGarvey, een oud-speler van Manchester United die nu spelersmakelaar is, lieten zich tevens openhartig uit tegenover de undercoverjournalisten. Ze noemden vaak dezelfde namen als Pagliara. (FOX Sports/ANP)