Harry Redknapp
Harry Redknapp - © Pro Shots

Corruptie in Engels voetbal: Spelers Redknapp gokten op eigen duels

30 september 2016
Het Engelse voetbal trilt op zijn grondvesten na een onthullende undercoveroperatie van de Daily Telegraph. Bondscoach Sam Allardyce was het eerste slachtoffer, maar het einde lijkt voorlopig nog niet in zicht.

Vrijdag 30 september - Harry Redknapp: Mijn spelers gokken op eigen wedstrijden
Harry Redknapp is de volgende naam die genoemd wordt door de Telegraph ‚Äčin de zaak-Football4sale. De inmiddels 69-jarige coach gaf tegenover een verborgen camera toe dat zijn spelers op hun eigen wedstrijden hebben gegokt.

Toen de onderzoekers de Engelse coach vertelden dat dat verboden is, zei de voormalige manager van QPR, Southampton en Tottenham Spurst: "Who gives a fuck?" Daarna: "Maar toen was het niet verboden, tenminste dat denk ik. De spelers gokten in ieder geval op een zege van de eigen ploeg.''

Vrijdag 30 september - G
ênante boodschap Allardyce
De Engelse bond en de opgestapte bondscoach Sam Allardyce hebben nog wat zout in de eigen wonden gestrooid. Twee dagen na het beschamende vertrek van de manager vanwege het corruptieschandaal kregen de Engelse internationals gelukwensen van Allardyce in de bus.

De kaartjes, die op de dag van het opstappen van Allardyce zijn verstuurd, waren bedoeld als motivatie voor de spelers. “Well done! Ons avontuur is begonnen met een overwinning. Ik kijk er naar uit om jullie snel weer te zien. Sam Allardyce”, luidde de tekst op de persoonlijk ondertekende kaart.

Vrijdag 30 september Voorzitter Leuven stapt op vanwege schandaal
Voorzitter Jimmy Houtput is per direct opgestapt bij de Belgische eerstedivisieclub Oud-Heverlee Leuven. Zijn naam dook op in de geruchtmakende artikelenreeks van The Telegraph over fraude en corruptie in het voetbal. Hij meldde zijn ontslag op zijn Facebookpagina.

Leuven was volgens het artikel bereid de internationale transferregels te overtreden door als fictieve derde partij te fungeren bij de overgang van voetballers en kon daar dan geld aan verdienen. Houtput komt sprekend aan het woord in een video op de website van The Telegraph.

Vrijdag 30 september Assistent/trainer Southampton Eric Black genoemd in zaak-Football4sale
Eric Black, de assistent-trainer van Southampton, is het volgende slachtoffer in de reeks onthullingen van de krant The Telegraph over corruptie in het Engelse voetbal.

Black ging volgens de Britse krant in de fout doordat hij de onderzoeksjournalisten advies gaf hoe ze officials kunnen omkopen. De 52-jarige Schotse assistent van Claude Puel zou namen hebben genoemd van mensen die bereid zouden zijn voor een flinke vergoeding informatie over spelers door te geven aan het niet-bestaande bedrijf. Dat is in strijd met de regels van de FA.

Black was afgelopen seizoen een interim-hoofdcoach van Aston Villa. Hij heeft nooit aan de zijde van Ronald Koeman, vorig jaar nog hoofdcoach in het St. Mary's Stadion, gestaan. In een officieel statement heeft Southamton aangegeven samen te willen werken in het onderzoek van de Engelse voetbalbond naar de betrokkenheid van Black. 

Donderdag 29 september - Assistent Barnsley ontslagen
Werd hij eerder op donderdag al op non-actief gesteld, later werd Tommy Wright ontslagen als assistent-trainer bij Barnsley.

De onthullingen in de Telegraph over het corruptieschandaal in het Engelse voetbal werden hem te veel. Wright wilde volgens de Engelse krant een investeringsmaatschappij helpen bij transfers en kon daar een flinke beloning voor opstrijken. Dat is in strijd met regels van de Engelse voetbalbond. Barnsley was niet op de hoogte van de praktijken, laat de Championship-club weten in een verklaring.

Donderdag 29 september - Hasselbaink zaterdag 'gewoon' op de bank
Queens Park Rangers laat in een statement weten dat een intern onderzoek naar de verdenkingen jegens coach Jimmy Floyd Hasselbaink doorgaat, maar dat de Nederlander zaterdag wel op de bank plaatsneemt als de Londenaren het in de Championship opnemen tegen Fulham.

De clubleiding heeft donderdagochtend een gesprek gehad met Hasselbaink, waarna ook spelers en overige staf zijn bijgepraat. Hasselbaink zou geld hebben willen opstrijken bij het bemiddelen in transfers.

Woensdag 28 september - Hasselbaink genoemd in voetbalschandaal
Jimmy Floyd Hasselbaink, de Nederlandse manager van Queens Park Rangers, onderhandelde met undercover-journalisten over een bonus van 55.000 pond (64.000 euro) om te bemiddelen in transfers van spelers naar zijn club.

Dat onthult de Engelse krant Te Telegraph woensdagavond in het volgende hoofdstuk over corruptieschandalen in het Engelse voetbal.

Woensdag 28 september - FA onderzoekt beschuldigingen corrupte trainers
De Engelse voetbalbond FA kijkt serieus naar beschuldigingen over trainers die gevoelig zijn voor omkoping. "Beschuldigingen zullen worden onderzocht en als er bewijs is voor criminaliteit zullen we de aangewezen autoriteiten informeren en om hulp vragen.''

Dat liet de FA woensdagavond weten in een korte verklaring naar aanleiding van claims van de Britse krant Daily Telegraph dat minstens acht huidige en voormalige coaches van clubs uit de Premier League smeergeld hebben ontvangen bij transfers van spelers.

Woensdag 28 september - Allardyce voelt zich in de val gelokt
Sam Allardyce heeft het een domme actie genoemd om smeergeld te vragen voor advies aan zogenaamde vertegenwoordigers van een Aziatische firma.

De ontslagen bondscoach van Engeland zegt dat hij in de val is gelokt en dat hij de consequenties daarvan moet accepteren.

Dinsdag 27 september - Bondscoach Allardyce weg bij Engeland
De Engelse voetbalbond FA heeft dinsdagavond afscheid genomen van bondscoach Sam Allardyce. Volgens een verklaring van de bond op dinsdagavond heeft men de beslissing met "wederzijdse instemming" genomen.

Aanleiding voor de maatregel is een onthullende reportage van The Daily Telegraph over corruptie en fraude in het Engelse topvoetbal. “Onaanvaardbaar”, noemde de FA het gedrag en de uitlatingen van Allardyce.

Dinsdag 27 september - Bond onderzoekt uitspraken Allardyce
De Engelse voetbalbond FA neemt het onthullende verhaal in The Daily Telegraph over bondscoach Sam Allardyce hoog op.

De FA stelt een onderzoek in naar aanleiding van de pikante uitspraken van Allardyce over illegale transferpraktijken, zijn voorganger Roy Hodgson en de mentale weerbaarheid van de Engelse internationals. De bond heeft aan The Daily Telegraph gevraagd alle feiten op tafel te liggen, liet een woordvoerder weten aan Engelse media.

Dinsdag 27 september - Allardyce zet baan op het spel met uitspraken
Big Sam is in Big Trouble. Sam Allardyce, de 61-jarige bondscoach van Engeland, lijkt zich onmogelijk te hebben gemaakt en zijn baan op het spel te hebben gezet met enkele pikante uitspraken.

De Daily Telegraph onthult dat Allardyce zijn rol als keuzeheer misbruikt om 'ondernemers' te adviseren over het omzeilen van regels van de Engelse voetbalbond (FA); nota bene zijn eigen werkgever.

Het dagblad trekt die conclusie na een tien maanden durende undercover-operatie. Journalisten van de krant filmden Allardyce in het geheim, toen hij bekende dat het door de FIFA verboden third party ownership nog heel makkelijk uit te voeren is in Engeland. (FOX Sports/ANP)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Liverpool 26 76 46
2 Manchester City 25 51 36
3 Leicester City 26 50 28
4 Chelsea 26 41 7
5 Tottenham Hotspur 26 40 9
6 Sheffield United 26 39 4
7 Manchester United 26 38 9
8 Wolverhampton Wanderers 26 36 3
9 Everton 26 36 -4
10 Arsenal 26 34 2
11 Burnley 26 34 -9
12 Southampton 26 31 -16
13 Newcastle United 26 31 -16
14 Crystal Palace 26 30 -9
15 Brighton and Hove Albion 26 27 -7
16 Bournemouth 26 26 -14
17 Aston Villa 26 25 -16
18 West Ham United 25 24 -13
19 Watford 26 24 -16
20 Norwich City 26 18 -24