Bert van Oostveen
Bert van Oostveen - © Pro Shots

"Publieke benoeming Danny Blind was fout"

1 oktober 2016
Bert van Oostveen betreurt het dat de zogenoemde dubbelconstructie met Guus Hiddink en Danny Blind vooraf naar buiten is gebracht. Dat zegt de voormalig directeur betaald voetbal van de KNVB zaterdag in NRC.

De dubbelconstructie behelsde het plan om Guus Hiddink als bondscoach op te laten volgen door zijn assistent Blind. Na het ontslag van Hiddink liep Oranje onder leiding van Blind het EK in Frankrijk mis.

"We hadden intern de intentie moeten uitspreken. Als je te snel communiceert, loop je het risico dat het van tevoren gaat broeien en schuren. Dat is met Danny ook gebeurd. Met de wetenschap van nu was het veel beter geweest wel die afspraak te maken, maar er niet over te communiceren." 

Over het ontslag van Hiddink zegt Van Oostveen in het interview: "De keuze is gemaakt op basis van een aantal optelsommen: communicatief, inhoudelijk, managerial." Volgens de voormalige KNVB-directeur was Hiddink ook toe aan een stopzetting van de samenwerking. "Wij bespeurden zeer veel twijfel bij spelers en staf. We stonden er niet goed voor, er kwamen twee cruciale interlands aan, er was binnen de groep behoefte aan duidelijkheid."

Ronald Koeman
Op de vraag wat Ronald Koeman, die graag Louis van Gaal als bondscoach was opgevolgd, minder geschikt maakte dan Hiddink antwoordt Van Oostveen: "We hebben naar de staf en de spelers gekeken, naar de groepscultuur, het was tijd voor een type Hiddink." Naast Hiddink was Frank Rijkaard de meest serieuze kandidaat voor de KNVB. "Van Frank was al redelijk snel duidelijk dat hij het niet ambieerde en niet meer wilde."

In december zei Van Oostveen in gesprek met FOX Sports al dat een 'doorschuifconstructie', zoals die met Hiddink en Blind werd bedacht, in de toekomst niet meer voor zal komen. (FOX Sports/ANP)

Gerelateerd