Luuk de Jong kopt hard op het achterhoofd van Jerry St. Juste en loopt een bloedende hoofdwond op
Luuk de Jong kopt hard op het achterhoofd van Jerry St. Juste en loopt een bloedende hoofdwond op - © Pro Shots

PSV bijt zich weer stuk op Heerenveen

1 oktober 2016
PSV heeft voor het vijfde jaar op rij averij opgelopen bij sc Heerenveen. De landskampioen speelde met 1-1 gelijk in Friesland.

Daar leek het heel lang niet op. PSV kende aanvankelijk zelfs een makkelijke avond in het Abe Lenstra Stadion.

Heerenveen was vrij machteloos tegen een veel sterker PSV, dat via Luuk de Jong en Gastón Pereiro, mede dankzij prachtig voorbereidend werk van Davy Pröpper, de beste kansen kreeg in de eerste helft.

Gehavend
Zo werd op een gegeven moment de ploeg van trainer Phillip Cocu zijn eigen grootste tegenstander. Na het uitvallen van Andrés Guardado (in de tweede helft, vanwege een hamstringblessure) hadden opnieuw Luuk de Jong, zwaar gehavend na een kopduel waarbij de spits een fikse hoofdwond opliep, en broer Siem het vizier niet scherp staan.

Eén uitbraak van Heerenveen bleek voldoende om PSV flink wakker te schudden. Een counter via Luciano Slagveer eindigde bij Arber Zeneli, die van dichtbij voor het eerste Friese schot op doel van de wedstrijd zorgde. De Zweed kon gemakkelijk binnenschieten: 1-0.

Kort daarna maakte PSV alweer gelijk. Een schot van Pereiro werd ongelukkig verlengd door verdediger Jerry St. Juste, die een eigen goal op zijn naam kreeg: 1-1.

Terugspeelbal
In de slotfase ontstond na een onbedoelde terugspeelbal van Slagveer nog een hachelijke situatie vlak voor de goal van Heerenveen-doelman Erwin Mulder. De keeper pakte de bal op, maar werd teruggefloten door arbiter Pol van Boekel. Typerend was dat Siem de Jong de kansrijke vrije trap via ploeggenoot Daniel Schwaab over schoot.

Zo liep PSV voor de derde keer dit seizoen tegen puntverlies op. En opnieuw bleek Heerenveen een lastig te nemen horde; in de laatste vijf jaar speelden de Eindhovenaren twee maal gelijk en werd er drie keer verloren in het Abe Lenstra Stadion.

Titelconcurrent Ajax kan zondag bij een zege op FC Utrecht over PSV heen klimmen en tweede worden. Feyenoord bereikt een voorsprong van zeven punten op de huidige landskampioen, mochten de Rotterdammers zondag bij Willem II winnen. (FOX Sports)