Ryan Moore
Ryan Moore - © ANP

Amerikaanse golfers hebben Ryder Cup terug

3 oktober 2016
De Amerikaanse golfers hebben voor het eerst sinds 2008 de Ryder Cup veroverd. Op de Hazeltine National Golf Club in Chaska haalde Ryan Moore zondag voor 60.000 toeschouwers het beslissende punt voor de Verenigde Staten binnen.

De 33-jarige Moore bracht de score op 15-10. Uiteindelijk wonnen de Amerikanen overtuigend met 17-11.

Het was de 41e editie van de Ryder Cup, waar twaalf golfers uit de Verenigde Staten het opnemen tegen twaalf golfers uit Europa. De laatste drie keer, in 2010, 2012 en 2014, ging de beker naar Europa.

In de Ryder Cup zijn in totaal 28 punten beschikbaar. Wie 14,5 punt pakt, is zeker van de winst. Bij een gelijkspel had titelverdediger Europa zijn trofee behouden, maar dat zat er geen moment in. Na de eerste vier foursomes op de stond Europa al met 4-0 achter. Aan het einde van de eerste dag was die achterstand nog wel teruggebracht tot 5-3, maar de Amerikanen gaven de voorsprong niet meer weg.

​"Super trots"
"Ik ben super trots op ze", zei een emotionele teamcaptain Davis Love III van de Amerikanen na een omhelzing met assistent-captain Bubba Watson op de achttiende hole. "Onze jongens zijn goed omgegaan met de druk. Europa kwam goed terug en speelde fantastisch golf. Maar we hebben het samen voor elkaar gekregen."

Vooral Moore was dolgelukkig. "Het is ongelofelijk om het beslissende punt te maken", zei de Amerikaan na zijn zege in het duel met Lee Westwood. "Ik wist dat er na mij nog een paar jongens heel goed stonden te spelen. Daardoor kon ik rustig blijven op de laatste holes en de winst er uit slepen."

"De Amerikanen hebben beter gespeeld dan wij'', moest de Europese teamcaptain Darren Clarke toegeven. "Ze maakten de puts als het moest. Maar het is ook jarenlang andersom geweest.''

Belg beste rookie
In het Europese team speelde Thomas Pieters een grote rol. De 24-jarige Antwerpenaar zorgde voor vier punten (in vijf wedstrijden) en werd daarmee de beste rookie in de geschiedenis van het prestigieuze toernooi. (FOX Sports/ANP)