Ed de Goeij
Ed de Goeij - © Pro Shots

"Brad Jones betrouwbaar en rustig, net als Ed de Goeij"

4 oktober 2016
Feyenoord dendert maar door in de Eredivisie. Alle acht duels in dit seizoen leverden overwinningen op voor de formatie van Giovanni van Bronckhorst.

De kampioenskoorts stijgt in Rotterdam. Maar kan dit Feyenoord zich meten met de laatste twee kampioensteams uit de havenstad? John de Wolf, in 1993 landskampioen met Feyenoord, en Bert Konterman, die dat in 1999 overkwam, vergelijken het verleden met het heden.

Keeper
1992/1993: Ed de Goeij
1998/1999: Jerzy Dudek
2016/2017: Brad Jones 

De Wolf: “De Goeij pakte punten voor ons. Was het slot op de deur. Betrouwbaar en rustig en dat is Jones ook. Hij is meer dan een vervanger van Kenneth Vermeer. Hij heerst in de zestien en dat is heel prettig voor de verdediging. Ed had wat meer talent denk ik, maar je merkt dat iedereen nu alle vertrouwen heeft in Jones. Het is dan ook niet gek dat ze maar twee tegendoelpunten hebben.”

Konterman: “Dudek brak in die tijd door en verdiende later een transfer (naar Liverpool, red.). Hij was een talent en zat in de opbouwfase, terwijl Jones ervarener is. Die is betrouwbaar en straalt vertrouwen uit naar het team. Jerzy was soms wat springerig en onzeker, had weleens misverstandjes met voorzetten. Dat zie ik bij Jones minder snel gebeuren. Bovendien hebben ze Kenneth Vermeer nog. Toch denk ik dat het aardig gelijkwaardig is wat betreft de keepers: wij hadden Edwin Zoetebier op de bank. Ook niet misselijk.” 

Verdedigers
1992/1993: Ulrich van Gobbel, John Metgod, John de Wolf, Errol Refos, Henk Fräser, Ruud Heus
1998/1999: Ulrich van Gobbel, Bert Konterman, Kees van Wonderen, Tininho
2016/2017: Rick Karsdorp, Eric Botteghin, Jan-Arie van der Heijden, Terence Kongolo, Lucas Woudenberg

De Wolf: “Karsdorp is jong en aanvallend, net als Van Gobbel. De voorzet van Karsdorp is wel wat beter, denk ik. Verdedigend was Uli weer wat sterker, robuuster. Centraal stond ik met Metgod of Fraser. Metgod was een grote naam, die bij Spurs en Real Madrid had gespeeld. Een heel ander verhaal dan Van der Heijden, die even buiten de ploeg was beland. Botteghin staat prima zijn mannetje. Hij is, net zoals ik bij Metgod, de echte verdediger van de twee. Kopsterk ook. Soms zou het wat meedogenlozer mogen, maar zoveel wordt er in deze tijd ook niet meer getolereerd.” 

Konterman: “Wij waren ouder en ervarener. In het centrum is het qua samenstelling hetzelfde: Van der Heijden en Van Wonderen als de spelers met de opbouwende, aanvallende kwaliteiten. En Botteghin en ikzelf als de echte verdedigers, die alles tegenhouden. Botteghin ken ik nog van Zwolle. Toen ik daar technisch directeur was, was Jan Everse (rond die periode trainer van Zwolle, red.) enorm aan het pushen om hem naar Feyenoord te praten. Vond ik toen echt onzin, veel te vroeg. Uiteindelijk is Botteghin daar, via een omweg, dus toch gekomen.” 

Middenvelders
1992/1993: Peter Bosz, Arnold Scholten, Rob Witschge, Dean Gorré
1998/1999: Paul Bosvelt, Jon Dahl Tomasson, Patrick Paauwe, Jean-Paul van Gastel
2016/2017: Dirk Kuijt, Karim El Ahmadi, Tonny Vilhena

De Wolf: “Wij stonden wat verdedigender dan het middenveld van dit Feyenoord, dat Kuijt daar heeft staan. Scholten was de El Ahmadi van toen. Wij merkten pas hoe goed hij was, op het moment dat hij niet meedeed. Scholten was een stille Willie, maar stond verdedigend zijn mannetje en was belangrijk voor het team. Witschge was het brein met zijn techniek, steekpass en scorend vermogen. Het rendement van Vilhena zou nog wel wat beter kunnen worden. Mooie spelers allebei en alle twee niet te lui om extra werk te verzetten.”  

Konterman: “Weer een enorme bak aan ervaring bij ons, al hebben El Ahmadi en Kuijt dat ook. Bosvelt en El Ahmadi zijn de dienende spelers, de rustbrengers. El Ahmadi is meer een box-to-box-speler geworden. Dat geldt eveneens voor Tonny, die vaker dribbelt, een ander type dan Paauwe en Van Gastel, die passende middenvelders waren. Tomasson en Kuijt zijn de hard werkende nummers tien, die je bijna niet in Nederland ziet. Wat Tomasson voor ons deed werd altijd onderschat. Hij zette zó vroeg druk, dat wij als verdedigers het heel makkelijk hadden. Dirk doet dat ook. Hij is slim, sleurt en neemt de rest daarin mee.”

Aanvallers
1992/1993: Gaston Taument, Jozsef Kiprich, Regi Blinker, Mike Obiku
1998/1999: Bonaventure Kalou, Julio Ricardo Cruz, Peter van Vossen
2016/2017: Steven Berghuis, Nicolai Jørgensen, Jens Toornstra, Bilal Basacikoglu, Michiel Kramer

De Wolf: “Onze onberekenbare jonge honden aan de zijkant, Blinker en Taument waren de parels waar tegenstanders rekening mee hielden. Eljero Elia, die jammer genoeg geblesseerd is geraakt, past helemaal in dat rijtje. Berghuis is ook nog jong en Toornstra doet het goed, terwijl hij meer een middenvelder is. En dan Jozsef…creatief, beschikkend over veel voetbalgogme, maar geen harde werker. Jørgensen is dat juist wel en is een aanspeelpunt dat doelgericht is. Kan ook goed koppen. Daar was Joszef geen fan van.” 

Konterman: “Ik denk dat wij daar meer kwaliteit hadden. Ik vind Jørgensen niet verkeerd voor de Nederlandse competitie en hij doet het Europees ook wel aardig. Maar Cruz was fenomenaal, als hij een goede dag had. En zin had. Dat was af en toe wel een probleempje. Dan slofte hij over het veld, gebogen rug en schouders naar beneden, hoofdschuddend, dat had je snel genoeg door. Kalou was ook verder dan Berghuis, Bilal en Toornstra. En dan hadden we Van Vossen op links en Igor Kornejev nog achter de hand. Allemaal excentriekelingen, inderdaad.”  

Gaat het Feyenoord lukken dit jaar?
De Wolf: “Het belangrijkste is dat de bank positief en scherp blijft. Er zitten jongens op de bank die jaren ervaring hebben, hoe houden die zich? De kans is groter dat ze het halen dan de laatste jaren. Het gaat er met de week leuker uitzien, al moet je jezelf niet rijk rekenen. Afgelopen weekend vond ik een belangrijke testcase, na een zwaar en verloren Europacupduel. Dat hebben ze mentaal goed gedaan. Maar de weg is nog lang.” 

Konterman: “Ze kunnen het halen. Het zou gunstig zijn als PSV en Ajax lang Europees actief te zijn. Het begint er nu echt op te lijken, ook omdat PSV weer punten heeft gemorst. Ajax is op de goede weg, maar is nog steeds zoekende. Feyenoord lijkt stabieler te worden, al maak ik me nog een beetje zorgen om het positiespel, het langer domineren.” (FOX Sports)

*In de selecties zijn alleen spelers opgenomen die meer dan de helft van de competitieduels hebben gespeeld


Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 25 56 45
2 AZ 25 56 37
3 Feyenoord 25 50 15
4 PSV 26 49 26
5 Willem II 26 44 3
6 FC Utrecht 25 41 16
7 Vitesse 26 41 10
8 Heracles Almelo 26 36 6
9 FC Groningen 26 35 1
10 sc Heerenveen 26 33 0
11 Sparta Rotterdam 26 33 -4
12 FC Emmen 26 32 -13
13 VVV-Venlo 26 28 -27
14 FC Twente 26 27 -12
15 PEC Zwolle 26 26 -18
16 Fortuna Sittard 26 26 -23
17 ADO Den Haag 26 19 -29
18 RKC Waalwijk 26 15 -33