Niet alleen Siem de Jong zelf, ook zijn trainer Phillip Cocu is verbaasd dat de PSV'er is opgeroepen voor de WK- kwalificatiewedstrijden tegen Wit-Rusland en Frankrijk.

De 27-jarige middenvelder zat niet in de voorlopige selectie, maar werd alsnog bij Oranje gehaald nadat zijn broer en ploeggenoot Luuk de Jong zich afmeldde wegens een lichte hersenschudding.

"De selectie komt vroeg denk ik", zegt Cocu dinsdag in het Eindhovens Dagblad. "De nood is blijkbaar hoog. Aan de andere kant is het voor Siem een mooi moment. Het gaat er om dat hij verder kan groeien. Dat kan natuurlijk ook bij trainingen van Oranje. Niettemin komt de selectie vroeg."

Maandag liet De Jong zelf ook weten verrast te zijn door het telefoontje van bondscoach Danny Blind.

Laatste minuten
Sinds zijn komst naar Eindhoven is De Jong vooral bezig geweest met ritme opdoen. De huurling van Newcastle United speelde pas afgelopen zaterdag tegen sc Heerenveen voor het eerst dit seizoen een hele wedstrijd.

Zijn laatste minuten in het Oranje-shirt dateren van maart 2013, toen hij vijf minuten voor tijd inviel bij de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland - Roemenië (4-0).

Het Nederlands elftal speelt deze wee twee WK-kwalificatieduels. Vrijdag speelt Oranje in de Kuip tegen Wit-Rusland en maandag wacht Frankrijk in de Arena. (FOX Sports)