Jean-Paul Boëtius zal rennend zijn koffers hebben gepakt, toen de uitnodiging voor Jong Oranje binnenkwam. De aanvaller van FC Basel wil weer eens voetballen en daar komt hij vooralsnog in Zwitserland niet aan toe.

Hoe anders waren zijn gedachten en gevoelens, toen de nog steeds pas 22-jarige aanvaller in 2015 naar Basel verkaste. De woorden 'rust' en 'tussenstap' vielen. Boëtius krijgt echter meer rust dan hem lief is.

Dit seizoen staat de teller op slechts drie potjes. De vleugelflitser kwam uit in twee bekerduels en één competitiewedstrijdje. In de voorronde van de Champions League liet trainer Urs Fischer hem helemaal links liggen en ook daarna zat Boëtius meer op de tribune dan op de bank.

Vergetelheid
"Als ik na een wedstrijddag bij FC Basel het stadion uitloop, wil soms niemand met me op de foto. Dat was in Rotterdam wel anders", knipoogde de oud-Feyenoorder eind 2015 naar de hectische fase die hij in Nederland kende.

Nog geen jaar later is die uitspraak meer bewaarheid dan ooit; tegen heug en meug welteverstaan. De aanvaller wordt straal voorbij gelopen, omdat-ie haast in de vergetelheid is geraakt.

In zijn eerste jaar reikte Boëtius, vooral door blessures, tot twaalf optredens. Afgelopen zomer werd hij mede daardoor afgeschilderd als Millionen-Flop. Basel wilde hem richting de uitgang duwen, maar daar werkte de geboren Rotterdammer niet aan mee. Hij wilde knokken voor zijn kans en schoof zelfs interesse vanuit Nederland terzijde.

Licht
In het duel met derdeklasser FC Rapperswil-Jona verscheen er plotseling licht in de donkere tunnel. De jeugdinternational mocht tijdens de bekerwedstrijd op 14 augustus invallen en maakte prompt de winnende: 0-1.

Helaas voor Boëtius betekende dat niet de ommekeer. Fischer liet hem sindsdien nog maar 98 minuten in totaal opdraven.

Het seizoen leek als een nachtkaars uit te gaan voordat-ie goed en wel begonnen was. Boëtius kon al plannen gaan maken voor de winter. Misschien toch een terugkeer naar Nederland...?

Afmeldingen
Wat hard nodig was, kwam sneller dan verwacht. Jong Oranje kreeg vier afmeldingen en dat betekende goed nieuws voor Boëtius. Interim-bondscoach Art Langeler pakte de telefoon en kreeg een opgeluchte aanvaller aan de lijn. Eindelijk weer een wedstrijdje om het echie, eindelijk weer een kans om uit de schaduw en in de spotlight te treden.

Ook eindelijk weer een kans op revanche. Niet alleen op het vooralsnog mislukte avontuur in Zwitserland, maar ook zeker op de vooralsnog mislukte EK-kwalificatie met Jong Oranje.

De beste vier nummers twee uit negen poules spelen in de play-offs om de laatste twee tickets voor het EK 2017 in Polen. Nederland maakt nog kans, maar kan tegen Turkije en Cyprus wel wat brille gebruiken. Van een ontketende Boëtius bijvoorbeeld. Zodat hij daarna weer vol trots met fans op de foto kan. (FOX Sports)