Nederland en Wit-Rusland leverden in 1995 twee gedenkwaardige EK-kwalificatieduels af. Youri Mulder speelde een hoofdrol op 6 september.

Bijna niemand gaf meer een cent voor de kansen van Oranje op plaatsing voor de eindronde in Engeland na het smadelijke 1-0 verlies in Minsk. De resterende drie poulewedstrijden, Wit-Rusland-thuis, Malta-uit en Noorwegen-thuis, stonden onder hoogspanning. Negen punten, dat was de opdracht.

Tegen de Wit-Russen leek het opnieuw mis te gaan, maar Youri Mulder ontpopte zich in De Kuip als nationale knuffelbeer door vlak voor tijd de 1-0 op het bord te zetten.

“Een van de mooiste momenten uit mijn carrière. Dat je heel voetbalminnend Nederland zó blij kan maken met zo’n belangrijke goal, dat is onbeschrijflijk. Ik word best nog vaak aangesproken op die wedstrijd. Hartstikke leuk”, zegt hij tegen FOX Sports.

Lange bal
Mulder kan minutieus vertellen over die woensdag in september. “Ik kwam er na ruim een uur in voor René Eijkelkamp en tien minuten later kreeg Aron Winter een rode kaart. Dan denk je: als dit maar goedkomt. Die lange bal van Orlando Trustfull zeven minuten voor tijd was zo perfect dat ik ‘m alleen nog maar een zetje hoefde te geven.”

“Ik had wel angst dat de doelman uit zou komen, maar ik dacht: niet bang zijn, oog op de bal houden en aanraken dat ding. Tot mijn grote verbazing bleef die keeper op de doellijn staan. De bal sprong van m’n schoen af, zo tegen de touwen. De Kuip ontplofte. Schitterend.”

De treffer van Mulder ging de geschiedenisboeken in als een hele belangrijke. Oranje werd toch nog tweede in de groep en plaatste zich via Ierland voor het EK in Engeland. Daar bleek de kwartfinale het eindstation. (FOX Sports)