Mario Mandzukic
Mario Mandzukic - © ANP

Feestje Kosovo eindigt in mineur na hattrick Mandzukic

6 oktober 2016
Kroatië heeft donderdag het feestje van Kosovo verstoord. Het kersverse lid van de FIFA en UEFA ging met maar liefst 0-6 onderuit in de eerste officiële thuiswedstrijd.

Mario Mandzukic was de grote boosdoener. De aanvaller van Juventus tekende in de eerste helft voor een zuivere hattrick.

Voor het eerste thuisduel moesten de fans uit Kosovo nog wel een flinke reis naar Albanië maken. Het eigen nationale stadion in Pristina is nog niet geschikt voor interlandvoetbal. Daardoor moesten Kosovo en Kroatië in Shkodër aantreden.

Eredivisie-spelers
Dat deed de thuisploeg met drie spelers uit de Eredivisie: Milot Rashica (Vitesse), Bersant Celina (FC Twente) en Arber Zeneli (sc Heerenveen).

Van enige spanning was door een snelle hattrick van Mandzukic, die tussen de zesde en 35e minuut drie keer scoorde, al voor de rust geen sprake meer. Na de pauze waren Matej Mitrovic, Ivan Perisic en Nikola Kalinic trefzeker.

Turkije veerkrachtig
In dezelfde groep hielden Turkije en Oekraïne elkaar in evenwicht: 2-2. De bezoekers kwamen via Andriy Yarmolenko en Artem Kravets nog wel op 0-2, maar Ozan Tufan en Hakan Çalhanoğlu trokken de stand gelijk.

IJsland was op de valreep Finland met 3-2 de baas. Alfred Finnbogason zorgde in de laatste minuut voor de 2-2, waarna Ragnar Sigurosson diep in de blessuretijd voor de winnende treffer tekende. (FOX Sports/ANP)