Wit-Rusland is vrijdag de tweede tegenstander in de WK-kwalificatiereeks van het Nederlands elftal. Wie is die aankomende opponent van Oranje eigenlijk? FOX Sports geeft je een korte opfriscursus.

Pryvitannie. Hallo, op z’n Wit-Russisch. Welkom bij de nummer 57 van de FIFA-ranking, een positie die het land sinds vorige maand inneemt. Een plaats om trots op te zijn: maar een keer stonden de Wit-Russen hoger genoteerd.

Het Wit-Russische voetbal zit dus in de lift?
Dat mag je stilaan wel zeggen, ja. Het afgelopen jaar werd alleen van Noord-Ierland verloren. EK-gangers Slowakije en Ierland kregen klop van ‘De witte vleugels’, zoals de fraaie bijnaam luidt van deze ploeg. De kers werd vorige maand op de taart gezet, tegen Frankrijk. 

Vertel?
In de eigen Borisov Arena werd Frankrijk op 0-0 gehouden. Hetzelfde Frankrijk dat twee maanden daarvoor de EK-finale haalde. Een geweldige prestatie dus van  bondscoach Aleksander Khatskevich en zijn mannen. Frankrijk was in die wedstrijd overigens wel duidelijk de betere, maar slaagde er niet in om doelman Andrey Gorbunov te passeren. Met liefst tien reddingen pakte hij een punt voor zijn team.

Hoe doen ‘we’ het historisch gezien eigenlijk tegen Wit-Rusland?
Er is een verschil van dag en nacht tussen de uit- en thuisduels met Wit-Rusland. Op Nederlandse bodem werden alle drie onderonsjes met het voormalige Sovjet-land gewonnen…

Uit is dat een ander verhaal?
Zeker. Twee van de drie keer dat Oranje naar Wit-Rusland afreisde, kwamen ‘onze’ internationals van een koude kermis thuis: er werd verloren. Met name de 1-0 nederlaag in 1995 is in het collectieve geheugen blijven hangen. Edwin van der Sar debuteerde tijdens die afgang in het oostblok.

Kunnen we deze hernieuwde kennismaking met een positief gevoel afsluiten?
Ook dat kan. Nederland incasseerde in eigen huis nog nooit een tegengoal tegen de Wit-Russen. Bovendien maakte bondscoach Danny Blind de zeperd in 1995 mee als aanvoerder. Hij weet dus als geen ander hoe het níet moet tegen Wit-Rusland. (FOX Sports)