Susila Cruijff, Frank Rijkaard, Danny Cruijff en Jordi Cruijff
Susila Cruijff, Frank Rijkaard, Danny Cruijff en Jordi Cruijff - © ANP

Rijkaard overhandigt bio Cruijff aan familie

7 oktober 2016
Met gepaste trots overhandigde Frank Rijkaard vrijdag het eerste exemplaar van de Nederlandse versie van de autobiografie van Johan Cruijff aan zijn zoon Jordi.

"Het is echt een hele eer", zei de oud-speler en trainer die de overleden voetballegende bij Ajax en FC Barcelona goed leerde kennen. "Helaas is hij dood, maar hij leeft op deze manier gelukkig voort."

​Inspireren
In Johan Cruijff, mijn verhaal staan geen grote onthullingen. "Johan wilde niet overal op reageren. Hij wilde juist inspireren", legde journalist Jaap de Groot van de Telegraaf uit. De schrijver van de biografie was de ghostwriter van de beroemde nummer veertien en schreef decennialang Cruijff-columns in de maandagkrant.

"Vorig jaar op 15 oktober spraken we af dat er een biografie ging komen en een week later werd er een verschrikkelijke diagnose bij hem gesteld. Dit boek is hoe hij het wilde."

​Zwembadaffaire
Cruijff ontkent in de biografie nogmaals dat de beruchte zwembadaffaire met naakte meisjes Oranje heeft dwarsgezeten in de finale van het WK van 1974. De op 24 maart van dit jaar aan de gevolgen van longkanker overleden voetbalicoon ontkent dat hij zijn vrouw Danny vlak voor de eindstrijd boos aan de lijn heeft gehad.

"Allemaal indianenverhalen", stelt hij. Danny zou in het tweede huis van de familie in Andorra hebben gezeten. En daar lagen niet eens telefoonlijnen.

​Genie
Cruijff heeft in zijn bio ook ruimte gemaakt voor de vele conflicten die hij met bestuurders heeft uitgevochten. De legendarische nummer veertien zat lang niet met iedereen op één lijn, merkte hij ook zelf. "Maar goed, Rembrandt en Van Gogh werden ook niet begrepen. Dat is wat je leert. Je bent gestoord totdat je genie bent."

Zoon Jordi vertelde dat hij zijn vader hoort praten als hij de biografie leest. Moeder Danny en zus Susila, allebei ook aanwezig bij de presentatie in Amsterdam, knikten instemmend.

Het boek komt uit in tien landen. In Spanje verschijnt een Spaanse en Catalaanse versie. Ook daarin valt te lezen dat Cruijff het bestuur van Barcelona niet kon overtuigen van de kwaliteiten van Zinédine Zidane, die later bij Real Madrid uitgroeide tot een wereldster. (FOX Sports/ANP)