Het Nederlands elftal heeft tegen Wit-Rusland veel vertrouwen getankt voor het duel met Frankrijk. De WK-kwalificatiewedstrijd eindigde in een 4-1 overwinning.

Zonder Arjen Robben, maar met de op tijd fit bevonden Wesley Sneijder en Kevin Strootman, begon Oranje voortvarend aan het duel met de Wit-Russen.

De Kuip, sinds lange tijd weer het toneel van een interland, leek inspirerend te werken voor de formatie van bondscoach Danny Blind die Rick Karsdorp liet debuteren.

Strootman schoot naast en Vincent Janssen testte uit de draai doelman Andrey Gorbunov. De aanvalsdrang in de beginfase moest en zou een doelpunt opleveren.

Hoofdrol Promes
En die kwam er ook. Waarbij Quincy Promes de hoofdrol voor zich opeiste. De 1-0 mikte hij na een kwartier raak door een woud van Wit-Russische benen.

Daarmee was de koek nog niet op. Oranje bleef aandringen, overtuigde en beloonde zichzelf met de 2-0. Weer Promes, die in zijn voorgaande veertien interlands niet tot scoren kwam, haalde de trekker over, na een corner.

Om onverklaarbare redenen liet Oranje de teugels vieren, behoorlijk zelfs. Daarmee gaf het de Wit-Russen de kans om zich terug te knokken in de wedstrijd.

Aansluitingstreffer
Voor rust resulteerde dat nog niet in de aansluitingstreffer, hoewel Sergei Kornilenko en Mikhail Gordeychuk akelig dichtbij kwamen.

Kort na de onderbreking capituleerde Maarten Stekelenburg, die de voorkeur kreeg boven Jeroen Zoet, alsnog. Aleksey Rios tikte de bal binnen en gaf Oranje stof tot nadenken.

Tien minuten later tilde Davy Klaassen de stand echter naar 3-1 na geschutter in de defensie van Wit-Rusland. Hij benutte een rebound na een schot op de paal van Vincent Janssen.

Die hulp bleek zeer welkom, want opeens draaide de motor weer op volle toeren. Janssen beloonde zichzelf met een schitterende goal, iets waar hij bij Tottenham Hotspur zo naar snakt.

Georginio Wijnaldum had de 5-1 nog op zijn schoen, maar hij knalde op de paal.

Bemoedigend
Zo overtuigde het Nederlands elftal en voorkwam het een zesde thuisnederlaag op rij. Na de 1-1 in en tegen Zweden een bemoedigend vervolg van de WK-kwalificatiecampagne.

Maandag tegen Frankrijk, dat Bulgarije met 4-1 klopte, wacht de echte test. Maar voorlopig is de lach even terug. Eindelijk. (FOX Sports)