De Amsterdam Arena is maandag het decor voor de cruciale WK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Frankrijk. Het is zeker niet de eerste keer dat de belangen zeer groot zijn in dit stadion tijdens een duel van het Nederlands elftal. FOX Sports zet de vijf belangrijkste Arena-interlands op een rijtje.

1.            Nederland – Italië 0-0 (Halve finale EK, 29 juni 2000)
Sorry. Sorry dat we deze pijnlijke wond in de vaderlandse voetbalgeschiedenis openhalen. Maar we kunnen simpelweg niet om de moeder der penaltynederlagen heen. Het verhaal is bekend: het EK in eigen land verliep gesmeerd voor Oranje. In de halve finale tegen Italië ging het echter mis vanaf de stip. Vijfmaal (twee in de reguliere tijd, drie in de penaltyserie) werd een strafschop gemist. Italië deed het beter en haalde de finale. 

2.            Nederland – Schotland 6-0 (EK-play-offs, 18 november 2003)
Na het gemiste WK van 2002 moest en zou Nederland zich plaatsen voor het EK van 2004. Omdat dit via de groepsfase niet lukte, belandde Oranje in de play-offs. Daarin verloor het elftal van bondscoach Dick Advocaat de eerste wedstrijd uit bij Schotland met 1-0. Vier dagen later kregen de Britten een snoeiharde klap op de kilt. Mede dankzij een hattrick van Ruud van Nistelrooij en een weergaloze - en piepjonge - Wesley Sneijder werd het 6-0 in Amsterdam en kon het ticket voor het EK in Portugal worden geboekt.

3.            Nederland – IJsland 0-1 (Kwalificatie EK, 3 september 2015)
Dramatischer had Danny Blind niet kunnen beginnen aan zijn periode als bondscoach. Want in zijn debuutduel ging het gruwelijk mis tegen IJsland. Arjen Robben raakte geblesseerd, Bruno Martins Indi kreeg rood en Gregory van der Wiel veroorzaakte een strafschop waaruit IJsland de winnende maakte. Het EK raakte hierdoor nog verder uit zicht. Op dat moment had Nederland nog wel een play-off-plaats in handen. Die werd, zoals we allemaal weten, uiteindelijk ook in de Arena verspeeld na een nederlaag tegen Tsjechië.

4.            Nederland – Tsjechië 2-0 (Kwalificatie WK, 8 september 2004)
Een nieuwe start na de behaalde halve finale op het EK in Portugal, onder een nieuwe bondscoach: Marco van Basten. Oranje kon meteen aan de bak, want in de eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK in Duitsland was Tsjechië de tegenstander. Tsjechië, waar een paar maanden eerder op het EK nog op dramatische wijze was verloren. Met een beetje geluk en een toefje efficiëntie was Oranje de Tsjechen dit keer wel de baas. De gevierde man was Pierre van Hooijdonk, die beide goals maakte.

5.            Nederland – Brazilië 2-2 (Vriendschappelijk, 31 augustus 1996) 
Het duel dat de interland-ontgroening voor de Arena betekende. De tegenstander was een prestigieuze; Brazilië was op dat moment regerend wereldkampioen. De Seleção, aantredend met onder anderen Ronaldo, Leonardo en Cafú, werd op 2-2 gehouden. Ronald de Boer werd in de eerste Nederlander die in de Arena een interlandgoal maakte. Robin van Persie is vooralsnog de meest trefzekere Oranje-speler in dit Amsterdamse onderkomen, hij staat op twintig goals. (FOX Sports)