Dele Alli
Dele Alli - © Pro Shots

Southgate start met kleine zege bij Engeland

8 oktober 2016
Engeland heeft de eerste WK-kwalificatiewedstrijd onder leiding van interim-bondscoach Gareth Southgate gewonnen.

De ploeg van de vervanger van de ontslagen Sam Allardyce boekte op Wembley een magere 2-0 overwinning op Malta. Engeland, dat vorige maand onder Allardyce nog in blessuretijd met 0-1 van Slowakije wist te winnen, gaat na twee zeges aan kop in groep F.

Corruptieschandaal
Southgate kreeg de taak om het Engelse elftal klaar te stomen voor twee kwalificatiewedstrijden tegen Malta en Slovenië nadat Allardyce na een corruptieschandaal al na 67 dagen het veld moest ruimen.

De 57-voudig international, tot voor kort coach van Jong Engeland, heeft de ploeg tijdelijk onder zijn hoede. Om ook na de jaarwisseling aanspraak te kunnen maken op de functie, was een ruimere overwinning op de nummer 176 van de wereldranglijst van de FIFA welkom geweest.

Openingstreffer Sturridge
Daniel Sturridge opende in de 29ste minuut de score voor Engeland. De aanvaller van Liverpool kopte op aangeven van Jordan Henderson binnen.

Vlak voor rust bracht Dele Alli de score op 2-0. De speler van Tottenham zag zijn schot gekeerd worden door de Maltese keeper Andrew Hogg, maar liet de doelman in tweede instantie wel kansloos.

Na rust kwam beide ploegen niet meer tot scoren, al was Andrei Agius namens Malta nog dichtbij met een schot in de korte hoek. Doelman Joe Hart keerde de bal met enige moeite.

Schotland morst
Schotland verzuimde de leiding te pakken in Groep F. De Schotten speelden thuis in Glasgow ternauwernood 1-1 gelijk tegen Litouwen. Fiodor Cernych had de bezoekers verrassend op voorsprong gebracht.

Vlak voor tijd tekende James McArthur voor de gelijkmaker door met het hoofd ADO-doelman Ernestas Setkus te verschalken. De Schotten blijven door het gelijkspel op vier punten steken.

Ook de Slovenen zijn op vier punten gekomen na de 1-0 thuiszege op Slowakije. De Sloveense bondscoach Srecko Katanec had zaterdag in Ljubljana een gouden wissel met het inbrengen van Rok Kronaveter. Die stond twee minuten in het veld toen hij de winnende treffer voorbij doelman Matus Kozacik schoot. (FOX Sports/ANP)