Interim-bondscoach Gareth Southgate van Engeland zou voor de WK-kwalificatiewedstrijd van dinsdag tegen Slovenië hard ingrijpen. Volgens de BBC wordt Wayne Rooney uit de basis gehouden.

Na de matige wedstrijd tegen Malta in de WK-kwalificatiereeks ligt het Engelse nationale team onder vuur. Met name Rooney moet het na de 2-0 zege flink ontgelden, hij werd meerdere keren uitgefloten door zijn eigen aanhang. 

Ook in de media is de aanvoerder van Engeland de kop van Jut. Oud-voetballer Alan Shearer spoort Rooney in The Sun aan om te stoppen bij de nationale ploeg.

The Telegraph schrijft dat Rooney beweegt als een kast van eikenhout en The Guardian stelt dat de dertigjarige aanvallende middenvelder niets bijdraagt aan het nationale elftal.

Statistieken bewijzen echter het tegendeel. Geen enkele speler schoot vaker op het doel van Malta dan Wayne Rooney. Ook was hij met vijf tackles verdedigend het meest succesvol.

Panna
Rooney, die tegen Malta opvallend genoeg als controlerende middenvelder werd ingezet, kreeg echter het verwijt dat hij te vaak voor een bal breed of terug koos.

De middenvelder van Manchester United werd ook nog eens door de benen gespeeld door Malta-middenvelder Paul Fenech. Op Twitter en ook in het stadion kreeg Rooney de volle laag, tot groot ongenoegen van bondscoach Gareth Southgate.

“Ik begrijp het boegeroep echt niet”, sprak Southgate aanvankelijk na afloop. “Die jongen legt keer op keer zijn hoofd op het hakblok voor zijn land. De kritiek aan zijn adres is in veel gevallen onterecht. Hij gaat door en leidt het team met trots.”

Ook bij zijn ploeggenoten maakt de kritiek op Rooney veel los. “Ik vond dat Wayne juist een briljante wedstrijd speelde. Eigenlijk speelt hij altijd goed voor Engeland”, zei Manchester City-verdediger John Stones. Middenvelder Jordan Henderson, die met Rooney op het middenveld het slot op de deur was, sloot zich aan bij de mening van Stones.

Ondanks de steunbetuigingen van bondscoach Southgate lijkt de middenvelder zijn basisplaats kwijt te raken bij het nationale elftal. Tottenham-middenvelder Eric Dier wordt genoemd als vervanger.

Einde interlandcarrière
Rooney gaf onlangs aan na het WK in Rusland te stoppen met zijn interlandcarrière. De middenvelder heeft 116 caps achter zijn naam staan en is met 53 treffers topscorer aller tijden van Engeland. 

In aanloop naar het WK in 2018 kan Rooney uitgroeien tot recordinternational van The Three Lions. Hij moet nog minimaal negen interlands spelen om doelman Peter Shilton van de troon te stoten. (FOX Sports) 

Gerelateerd