Arturo Vidal (links) en Alexis Sánchez (tweede van rechts) belagen de scheidsrechter tegen Ecuador
Arturo Vidal (links) en Alexis Sánchez (tweede van rechts) belagen de scheidsrechter tegen Ecuador - © Pro Shots

Chili strijdt voor laatste kans in WK-kwalificatie

11 oktober 2016
In twaalf maanden kan veel gebeuren, merkten Alexis Sánchez, Arturo Vidal en consorten het afgelopen jaar. De druk staat er bij Chili inmiddels vol op, voor het treffen met Peru in de WK-kwalificatie.

Van de laatste zeven kwalificatiewedstrijden zetten de Chilenen er slechts één om in een zege, op bezoek bij Venezuela. Daar stonden liefst vier nederlagen en twee remises tegenover. De achterstand op de plekken die recht geven op (een play-off om) het WK bedraagt inmiddels vijf punten. 

Een wereld van verschil met het 'heenduel' met Peru in Lima, van 14 oktober 2015. Chili bezag de wereld destijds door een roze bril, kort nadat La Roja in eigen land de eerste prijs in haar historie had veroverd, tijdens de Copa América in eigen land.

Jorge Sampaoli
Waar ging het sindsdien mis? Het vertrek van succescoach Jorge Sampaoli is een veelgehoorde verklaring voor de teloorgang van Chili's succesvolste nationale team ooit. 

De Argentijn leverde in januari zijn tot medio 2018 doorlopende contract in, nadat de spanningen tussen hem en de bond steeds verder waren opgelopen wegens speculaties over belastingontduiking.

Opvolger Juan Antonio Pizzi laat Chili veel behoudender spelen dan Sampaoli en diens voorganger Marcelo Bielsa, twee van de grootste pleitbezorgers van spectaculair en aanvallend voetbal. De dramatische resultaten onder Pizzi lijken te verraden dat de spelers moeite hebben met die nieuwe speelstijl.

Honger verdwenen
Een andere theorie is echter dat de huidige spelersgroep al zo lang samen speelt - veel sleutelspelers stonden in 2007 al samen op het veld tijdens het WK onder 20 in Canada - dat de échte honger als team is verdwenen. 

De eindzege in de Copa América Centenario van afgelopen zomer kon dat slechts voor even verbloemen.

WK een utopie
In Chili geloven velen al niet meer in een goede afloop. De Chileense krant La Tercera sprak van ‘de asresten van een historisch team’ en noemde het bereiken van Rusland ‘een utopie’.

Aan Sánchez, Vidal (twijfelgeval wegens koorts) & co de schone taak het tegendeel te bewijzen. Daarvoor móét het treffen met Peru drie punten opleveren, gevolgd door overwinningen op Colombia en Uruguay in november.

Het is dus ‘La muerte o los gladiolos’, zoals Louis van Gaal zou zeggen. De dood of de gladiolen. (FOX Sports)