Jari Oosterwijk
Jari Oosterwijk - © Pro Shots

Oosterwijk: Als het Ünal even niet lukt, zal ik er staan

11 oktober 2016
Jari Oosterwijk ontpopte zich in de eerste helft van vorig seizoen tot eerste spits van FC Twente. Een jaar later is zijn situatie behoorlijk veranderd, mede door de komst van een levensgevaarlijke concurrent. Maar Oosterwijk is meer van het knokken dan het klagen.

Het verschil mocht er zijn, vorige week. En misschien was dat ook wel illustratief. Oosterwijk maakte vrijdag zijn opwachting bij Jong Twente, dat in de Tweede Divisie met 2-3 van Jong AZ verloor. Een dag eerder speelde Enes Ünal met het Turkse nationale team tegen Oekraïne. En een enorm verschil in niveau en overigens ook in ambiance. De heksenketel van Konya is andere koek dan een dunbevolkt trainingscomplex in Hengelo.

De komst van City-huurling Ünal zorgt ervoor dat Oosterwijk zijn poleposition is kwijtgeraakt. Een plek die hij vrij rap veroverde. "Het ging snel nadat Luc Castaignos wegging. Dat klopt", zegt hij tegenover FOX Sports. "In die tijd ging het ook nog eens heel slecht met de club. Dat was niet ideaal. Maar ik heb gedaan wat ik kon en ik ben wel tevreden over mijn eerste wedstrijden in de Eredivisie. Al is het nooit goed genoeg."

Hartoperatie
Van eind september tot eind januari was Oosterwijk praktisch onomstreden, totdat een hartoperatie, wegens hartritmestoornissen, een einde aan zijn seizoen maakte. "Ik ben heel blij dat ik die operatie heb laten doen. Nu raakt mijn hart niet meer uit zijn ritme. Dat geeft meer rust en energie. Het was niet schadelijk, maar wel hinderlijk. Het zit in je achterhoofd en het maakt je moe."

Tot zijn operatie stond hij wekelijks in de basis, waarin hij vaak de negentig minuten vol maakte. Dit seizoen heeft Ünal hem uit de startopstelling verdreven. De Turk is met zes goals zelfs vice-topscorer van Nederland.

"Ik vergelijk het niet met vorig seizoen", reageert Oosterwijk, dit voetbaljaar goed voor twee goals. "Ik geef honderd procent. Overal, waar, wanneer of hoe lang ik speel. Dat mogen ze ook van mij vragen. In het begin ben ik door goals en invalbeurten een paar keer belangrijk geweest. Dat meepakken geeft wel een boost, energie."

Geen beeld
Oosterwijk had vooraf geen beeld van zijn nieuwe, directe concurrent Ünal. "Ik kende hem niet. Maar dat hij het zo goed doet en blijft scoren, is alleen maar goed voor ons. Als hem dat even niet lukt, zal ik er staan. We zijn teamgenoten en helpen elkaar."

Het hoeft wat de jonge Tukker betreft niet of-of te zijn. Samenspelen met Ünal ziet hij ook als een optie. "Ja. We kunnen ook allebei op een andere positie uit de voeten. Maar dat is aan de trainer. Of samen in de spits, natuurlijk."

Het woord zeuren komt niet in het woordenboek van Oosterwijk voor. Zelfs niet op een koude vrijdagavond na een nederlaag met Jong Twente voor een handjevol toeschouwers.

"Ja, de omstandigheden zijn dan anders", erkent de spits. "Het is een groot verschil met het spelen in een vol stadion. Maar je kunt er niet zoveel mee. Je kunt excuses zoeken als het niet loopt, maar daar heb je niets aan." (FOX Sports)

 

 

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 ADO Den Haag 0 0 0
2 AZ 0 0 0
3 Ajax 0 0 0
4 FC Emmen 0 0 0
5 FC Groningen 0 0 0
6 FC Twente 0 0 0
7 FC Utrecht 0 0 0
8 Feyenoord 0 0 0
9 Fortuna Sittard 0 0 0
10 Heracles Almelo 0 0 0
11 PEC Zwolle 0 0 0
12 PSV 0 0 0
13 RKC Waalwijk 0 0 0
14 Sparta Rotterdam 0 0 0
15 VVV-Venlo 0 0 0
16 Vitesse 0 0 0
17 Willem II 0 0 0
18 sc Heerenveen 0 0 0