Uruguay kan op bezoek bij Colombia een grote stap zetten richting kwalificatie voor het WK van 2018. Maar dan moet het wel af zien te rekenen met de vloek van Barranquilla.

In het noorden van Colombia ligt deze havenstad van ruim een miljoen inwoners, waar de rivier de Magdalena in de Caribische Zee uitmondt.

Barranquilla staat bekend om het carnaval in februari, een van de grootste feesten ter wereld. Maar het is tevens de geboorteplaats van Shakira én die van AC Milan-aanvaller Carlos Bacca.

Colombia wil er tegen Uruguay swingen zoals het in het verleden deed. WK-kwalificatieduels in 1996, 2004 en 2012 leverden eclatante zeges op.

Twintig jaar geleden stond er vrijwel geen maat op Los Cafeteros, ofwel de Koffieboeren. Met grootheden als Faustino Asprilla en Carlos ‘El Pibe’ Valderrama werd in 1996 slechts één keer verloren.

Kopbal
Uruguay kon in het Estadio Metropolitano Roberto Meléndez geen vuist maken en werd, mede door een kopbal van Valderrama, met 3-1 geklopt.

In 2004 en 2012 werd er nog meer afgezien in Barranquilla: 5-0 en 4-0. Net als vier jaar terug staan ook nu bondscoaches José Pékerman en Oscar Tábarez tegenover elkaar.

Of het vanavond opnieuw een walk-over voor Colombia wordt, valt te bezien. Uruguay is halverwege immers de fiere koploper in de Zuid-Amerikaanse groep.

De verschillen zijn echter klein – nummer vier Colombia staat op drie punten – en met thuisbasis Barranquilla hebben Los Cafeteros een behoorlijke troef in handen. (FOX Sports)

Colombia – Uruguay zie je vanavond vanaf 22.30 uur LIVE op FOX Sports 2.