Etiënne Reijnen (FC Groningen) in duel met Sam Larsson (Heerenveen)
Etiënne Reijnen (FC Groningen) in duel met Sam Larsson (Heerenveen) - © FOXSports.NL

De Derby van het Noorden: Collectief contra creativiteit

15 oktober 2016
Noord-Nederland trilt op zijn grondvesten aanstaande zaterdag. FC Groningen ontvangt dan sc Heerenveen in de Derby van het Noorden. Met clubiconen Jan van Dijk (FC Groningen) en Foppe de Haan (sc Heerenveen) blikken we vooruit. En een beetje terug.

Staat voor beide teams de mooiste wedstrijd van het jaar voor de deur?
De Haan: “Nou…dat weet ik niet. De wedstrijd tegen Cambuur leeft bijvoorbeeld veel meer, daar komt meer reuring bij kijken. Ik heb in het verleden een paar fantastische derby’s gespeeld in Groningen. Het was bijzonder en dat gold ook voor wat er vooraf aan de wedstrijd gebeurde. De Groningen-supporters waren altijd heel inventief. Ze hebben een keer een oude leunstoel bij ons in de tuin gezet, met een pop erin. Met de gedachte dat ik maar eens achter de geraniums moest gaan zitten. Die geraniums hadden ze er ook bijgezet. Nee, die stoel heb ik niet meer.”

Van Dijk: “De mooiste vind ik wat overdreven, maar een derby leeft altijd. Voor een team is het belangrijkste dat je een goed seizoen doormaakt. En op zich maakt een keer winnen of verliezen voor dat totale plaatje niet zo veel uit. Voor spelers is het een van de wedstrijden, maar vooral bij supporters zitten er meer emoties aan verbonden. En hoe je het wendt of keert…ook het publiek kan een wedstrijd maken. Voor mij persoonlijk was een wedstrijd tegen Ajax of Feyenoord veel interessanter.”

Had u verwacht dat Heerenveen nu vierde zou staan/ dat Groningen nu de nummer vijftien zou zijn?
De Haan: “Nee, dat niet. Ik dacht wel dat het, met name door de komst van Stijn Schaars, dat het een stuk stabieler zou worden. Je start is van wereldbelang, daardoor komt vertrouwen. Ze hebben een paar goede wedstrijden gespeeld. Dat vind ik heel mooi.”

Van Dijk: “Nee. Ze hebben een ongelooflijk slecht begin gehad. Maar dat is van tijdelijke aard, verwacht ik. Ik denk dat Groningen terugkomt in het linkerrijtje en zal strijden om de Europacupplaatsen. Een ploeg kan altijd een mindere fase beleven, maar dat moet nooit te lang duren. Dan ga je tegen jezelf spelen, wordt de spanning en stress groter en krijg je kritiek en commentaar.” 

Hoe komt het dat die plaats in de competitie momenteel een feit is?
De Haan: “De achterhoede is hetzelfde als vorig seizoen, maar die is veel rustiger geworden. Ze hebben een jaar geleerd. Het middenveld is beter, met Schaars en onze Japanner (Yuki Kobayashi, red.). Ze hebben veel meer de bal, dat is ook weer in het voordeel van aanvallers als Sam Larsson en Arber Zeneli. Hun rendement is veel hoger. Ze spelen dichter tegen het doel van de tegenstander aan.”

Van Dijk: “Het zou kunnen dat het wennen is aan een nieuwe trainer en een nieuwe visie. Al was het eind vorig jaar ook al wat minder. Ik ben zelf bij de wedstrijd tegen Sparta (1-1, red.) geweest, dat viel me tegen. Toen dacht ik dat ze het moeilijker zouden krijgen dan in de afgelopen jaren. Maar uit bij FC Utrecht deden ze het vervolgens weer heel goed. 1-5, dat is nogal wat. Het zit er wel in dus.”

Wie is de belangrijkste speler?
De Haan: “Schaars. Hij is degene die het regelt. Hij bepaalt het tempo. En door hem zijn de stoppers, Jerry St. Juste en Joost van Aken, een stuk rustiger geworden. Ze weten dat ze de bal kwijt kunnen, hebben meer vertrouwen gekregen. Schaars speelt daar volgens mij een grote rol in.”

Van Dijk: “Mimoun Mahi vind ik wel een heel aardige speler, iemand die een wedstrijd kan beslissen. Als ik naar die wedstrijd tegen Sparta keek, vond ik het achterin was nog niet zo geweldig. Hans Hateboer vind ik wel een aardig talent. Een Groninger bovendien. Voor de rest zijn de spelers redelijk aan elkaar gewaagd, het team zit niet vol met uitblinkers of dominante spelers. Groningen moet het meer van het collectief hebben.”

Wat zijn de grootste verschillen tussen beide ploegen?
De Haan: “Heerenveen is wat creatiever, voetbalt wat makkelijker en is daarin een stap verder. Groningen is wat meer zoekende. Ernest Faber, een prima trainer overigens, moet wennen aan zijn spelers en omstandigheden. Dat speelt een rol. Bij Heerenveen is natuurlijk ook een nieuwe trainer gekomen (Jurgen Streppel, red.), maar daar is qua spelers minder veranderd.”

Van Dijk: “Inderdaad is die creativiteit een verschil. En je hebt altijd te maken met een portie geluk en de schwung die erin zit. Als je resultaten behaalt, gaat het allemaal wat makkelijker. Dan kan je misschien ook een slechte wedstrijd winnen. Dat heeft FC Groningen nog niet echt gedaan. Ik geloof dat ze op papier aardig gelijkwaardig zijn.”

Mijn bijzonderste Derby van het Noorden was…
De Haan: “De keer dat we in Groningen met 5-1 wonnen (in seizoen 1996/1997, red.). Groningen was de favoriet en wij waren toen, met onder meer Jon Dahl Tomasson, echt in opkomst. We konden toen niet met onze eigen bus naar huis, maar met een stadsbus.” 

Van Dijk: “Ik weet dat wij Heerenveen, in het oude Abe Lenstra Stadion, ooit wat gematst hebben. Toen waren zij aan het strijden tegen degradatie en wij waren al veilig (in 1990/1991, red.). Ik meen dat zij met 4-2 wonnen en dat René van der Gijp bij Heerenveen speelde. Een derby met veel strijd was dat niet. Misschien hadden we toen medelijden met ze. Dat is er nu niet meer bij natuurlijk. Er is daarna een tijd geweest waarin Heerenveen ons voorbij streefde. Dat kan natuurlijk niet…”

Komende zaterdag…
De Haan: “Ik zou het heel mooi vinden als Heerenveen wint, dat zou fantastisch zijn. Maar het is altijd wel een aparte en heel pittige wedstrijd. Groningen moet hè, ze hebben een slechte start achter de rug. Thuis hebben ze pas twee punten gehaald, nog niet een keer gewonnen. Daar zit wel wat druk op. Een gelijkspel.”

Van Dijk: “Ik hoop natuurlijk dat Groningen wint. Maar gezien die situatie van beide ploegen…Misschien dat Groningen juist deze wedstrijd aanpakt om een stap te zetten naar herstel. Ook ik houd het op een gelijkspel.” (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 25 56 45
2 AZ 25 56 37
3 Feyenoord 25 50 15
4 PSV 26 49 26
5 Willem II 26 44 3
6 FC Utrecht 25 41 16
7 Vitesse 26 41 10
8 Heracles Almelo 26 36 6
9 FC Groningen 26 35 1
10 sc Heerenveen 26 33 0
11 Sparta Rotterdam 26 33 -4
12 FC Emmen 26 32 -13
13 VVV-Venlo 26 28 -27
14 FC Twente 26 27 -12
15 PEC Zwolle 26 26 -18
16 Fortuna Sittard 26 26 -23
17 ADO Den Haag 26 19 -29
18 RKC Waalwijk 26 15 -33