Het KNVB-kantoor in Zeist
Het KNVB-kantoor in Zeist - © ANP

KNVB-top nog verder uitgedund

13 oktober 2016
Ook Henk Kivitis is opgestapt als lid van de raad van commissarissen van de KNVB. Alleen Simon Kelder is nog over.

Kivits treedt af, omdat hij zich onvoldoende gesteund voelde door de clubs uit de Eredivisie. Daarmee is het aantal kopstukken, dat binnen de voetbalbond na een hoop kritiek is vertrokken, gekomen op vier.

Voorzitter Johan Lokhorst, Johan de Kock en Ger Vermeulen gingen Kivits voor. De raad van commissarissen bestaat nu alleen nog uit Simon Kelder.

Selectiecommissie
Een speciale selectiecommissie gaat op zeer korte termijn op zoek naar een nieuwe voorzitter van de rvc. Daarover is donderdag tijdens een buitengewone algemene vergadering betaald voetbal in Zeist overeenstemming bereikt.

De opvolger van de vorige maand opgestapte Lokhorst moet volgens KNVB-directeur Jean-Paul Decossaux een bestuurlijke zwaargewicht zijn, 'met een voetbalachtergrond en een voetbalhart'.

De profclubs uit de Eredivisie en Jupiler League mogen kandidaten voordragen, daar hebben ze tot maandag 17 oktober de tijd voor. Uit deze suggesties kiest de selectiecommissie een gegadigde voor het voorzitterschap van de rvc.

De selectieprocedure moet vóór 25 oktober zijn afgerond. Op 29 november kan dan tijdens de najaarsvergadering de benoeming volgen van de nieuwe rvc-preses.

De selectiecommissie bestaat uit Arie van Eijden (Almere City FC), Wim Biesterveld (FC Volendam), Jeroen Slop (Ajax) en Luuc Eisenga (sc Heerenveen). Dit college gaat zelf nog op zoek naar een onafhankelijke preses.

'Bestuurlijke rommel'
"De nieuwe rvc-voorzitter zal sturing moeten geven aan het hervormingsproces dat we ingaan bij de KNVB op het gebied van communicatie, organisatie, besluitvorming en samenwerking tussen de profs en amateurs'', liet Decossaux weten.

"De bestuurlijke rommel waarin we bij de KNVB terecht zijn gekomen, mag niet nog een keer ontstaan. De heel zware, onafhankelijke voorzitter zal deze periode van transitie gaan leiden. Daar is zijn functieprofiel ook tijdens de vergadering op afgestemd. Ik denk dat hij daarna als eerste uit de rvc weer vertrekt, misschien al na een half jaar.'' (FOX Sports/ANP)

Gerelateerd