Edwin van der Sar
Edwin van der Sar - © Pro Shots

Van der Sar: Sparta bood me een onkostenvergoeding en ov-kaart

21 oktober 2016
De Eredivisie viert dit seizoen zijn zestigjarig jubileum. FOX Sports vroeg Edwin van der Sar naar zijn mooiste moment uit die zes decennia.

Als zijn persoonlijke hoogtepunten noemt Van der Sar zijn profdebuut tegen Sparta en de eerste landstitel met Ajax, in het seizoen 1993/'94. "Moet ik kiezen? Dan het kampioenschap."

"Pas op 19-jarige leeftijd kreeg ik de kans om naar Ajax te gaan, vanuit Noordwijk", vervolgt de recordinternational van het Nederlands elftal met 130 caps. "Als je dan twee jaar later in het eerste staat en het jaar daarop een titel pakt, zijn dat wel speciale momenten."

Bijna van Sparta
De voormalig topkeeper won uiteindelijk vier landstitels met de Amsterdammers, waar hij 226 Eredivisie-wedstrijden onder de lat stond (één goal!) voordat hij naar het buitenland vertrok.

Ajax mocht echter van geluk spreken dat Sparta op het verkeerde moment de hand op de knip hield, waardoor Louis van Gaal de beste Nederlandse doelman van de laatste decennia naar Amsterdam kon halen.

"Ik heb eerst nog stage gelopen bij Sparta", aldus Van der Sar. "Maar die boden me een onkostenvergoeding en een ov-jaarkaart, dus toen ben ik bij Noordwijk gebleven. Een week later kwam Ajax..."

Van der Sar werd afgelopen week officieel verkozen tot nieuwe algemeen directeur van Ajax. De ex-prof is aanstaande zondag te gast bij De Tafel van Kees. (FOX Sports)

De Tafel van Kees met onder anderen Edwin van der Sar zie je zondag 23 oktober om 10.00 uur op FOX Sports 1.