Sparta heeft in extremis een punt overgehouden aan een historisch duel. Exact honderd jaar na de eerste wedstrijd op Het Kasteel, speelde de ploeg van trainer Alex Pastoor dankzij een late treffer van Thomas Verhaar met 2-2 gelijk tegen Willem II.

Het was een wat vreemd gezicht in Rotterdam. Sparta speelde in een schitterend retrotenue, dat zo in een decennia-oud voetbalplaatjesboek had gepast. De shirts van Willem II staken daar wat schril bij af. De Tilburgers hadden ook in tricots uit vervlogen tijden kunnen spelen, maar zij kozen ervoor om aan te treden in hun vertrouwde, nieuwerwetse uitshirts.

Voor de prestaties op het veld maakte dat aanvankelijk allemaal niet veel uit. Pas na een kleine veertig minuten hoefde het publiek op te veren, toen Jordy Croux namens Willem II de lat raakte. Kort daarop deed de Belgische buitenspeler opnieuw van zich spreken, ditmaal wel met succes. Hij bediende Fran Sol die met zijn rechtervoet de openingstreffer op het bord bracht.

Als een zonnetje
Na rust deed de Spaanse clubtopscorer van Willem II opnieuw van zich spreken. Wederom schoot hij raak met rechts en opnieuw was Croux de aangever, 0-2. Het liep dus als een zonnetje met Sol in het veld. Maar vanwege een blessure moest Willem II-trainer Erwin van de Looi zijn goudhaantje, vlak na diens tweede treffer, van het veld te halen.

Nog geen minuut na die zure wissel zorgde Craig Goodwin, een invaller bij de gastheren, voor de aansluitingstreffer.  Daar leek het bij te blijven, totdat Verhaar Sparta in de voorlaatste minuut op gelijke hoogte schoot: 2-2.

Zijn welgemikte trap zorgde ervoor dat Sparta voor het eerst sinds november 2008, toen tegen De Graafschap, terugkwam van een achterstand van twee treffers in de Eredivisie. Bovendien betekende dit dat Willem II voor de zevende wedstrijd op rij niet wist te winnen. (FOX Sports)