De Derby van het Noorden is zaterdag een prooi geworden voor sc Heerenveen. Dankzij de 0-3 zege op FC Groningen klimmen de Friezen naar de derde plaats op de ranglijst.

De prestaties van Heerenveen en Groningen verschillen dit seizoen als dag en nacht. Waar bij de Friezen, die deze speelronde begonnen als de nummer vier van Nederland, alles crescendo gaat, heeft FC Groningen de wind behoorlijk tegen.

Dat bleek ook zaterdagavond, toen Heerenveen rap op voorsprong kwam. Arber Zeneli was het eindstation van een goed uitgevoerde counter en de kersverse Kosovaarse international prikte de 0-1 op het bord.

FC Groningen kreeg dus de lastige opdracht om op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Die missie werd nog moeilijker toen Jason Davidson na 36 minuten met rood naar de kleedkamer werd verwezen. Hij gaf een tegenstander een knietje en moest vertrekken.

Hoesen geslachtofferd
Opmerkelijk genoeg werd de Groningse topschutter Danny Hoesen vervolgens geslachtofferd door zijn trainer Ernest Faber, ten faveure van verdediger annex middenvelder Yoëll van Nieff.

Het was mede aan doelman Sergio Padt te danken dat FC Groningen pas zeventien minuten voor tijd de 0-2, via Sam Larsson, hoefde te incasseren. De gifbeker moest echter helemaal leeg voor de gastheren die de wedstrijd met negen man eindigden. Ook verdediger Samir Memisevic, moest namelijk met tweemaal geel - dus rood - inrukken.

Reza Ghoochannejhad strooide nog wat extra zout in de gapende Groningse wond door de 0-3 te maken. Dat daarna ook nog een boze fan van het veld moest worden gehaald, maakte de avond nog treuriger voor de thuisploeg, die nu de nummer zestien van de Eredivisie is. (FOX Sports)