Roda JC weet weer wat winnen is. Goed was het zeker niet negentig minuten lang tegen Excelsior, maar zoet smaakte de 0-1 zege zeker. Tom Van Hyfte en Chris Kum blikken terug op de dag waarop de Limburgers hun eerste seizoenszege boekten.

De 56ste minuut van Excelsior-Roda JC. Die is een dag later nog bepalend voor het humeur van alles en iedereen met een geel-zwart hart. Het moment dat David Boysen de bal in het doel schuift en zijn ploeg de eerste treffer in bijna zeshonderd minuten bezorgt.

"Ik was op dat moment vooral opgelucht", zegt Kum. "Uit statistieken bleek dat we best wat kansen creëren, maar ze moeten er wel een keer in gaan. Dat ging in de vorige wedstrijden heel moeilijk. Dus ja, ik ben meteen na die goal naar Boysen toegegaan."

Van Hyfte: "Ik was vlak bij Daniel (Da Silva, red.). Hij gaf de assist. Ik ben rustig naar hem toe gelopen, omdat ik even kapot zat. Iedereen was superblij, natuurlijk. Het was zo lang geleden… volgens mij was het de eerste keer dit seizoen dat we op voorsprong kwamen."

Niet te snel feestvieren
Uitbundige jubeltaferelen bleven na afloop achterwege. Van Hyfte: "Er was wel blijdschap dat we eindelijk drie punten hadden. Maar het was in de kleedkamer vrij rustig, geloof ik."

Kum: "In onze situatie moet je niet te snel feestvieren. Je hebt nu pas zes punten, dan moet je niet al te uitvoerig juichen. Als je stabiel tussen tien en vijftien staat, dan is het wat anders."

Vervolgens wachtte de terugreis vanuit Rotterdam naar Limburg. Kum: "Heel lang in de bus. Iedereen was moe. Ja, zowel fysiek als mentaal. Er stond onderweg voetbal op. Toen we hier in Kerkrade aankwamen, kwam onze eigen wedstrijd. We zijn niet blijven kijken. Bij de bespreking zouden we de beelden wel zien. Het was ook niet onze beste wedstrijd."

Omdat ook bij Roda het resultaat heilig is, was de sfeer vanochtend bij de uitlooptraining toch wat anders dan in de voorgaande weken. "Dat is wel een feit, hoor", onderstreept Van Hyfte. "Maar dat is altijd zo als je wint. Dan is iedereen net iets opgewekter, vrolijker, iets meer aan het lachen. Aan de andere kant proberen we de sfeer er altijd wel in te houden, ook als het minder gaat."

Kum: "We weten ook dat die sfeer belangrijk voor ons is. Natuurlijk zijn we serieus bezig, maar op de momenten dat het kan moeten we ook kunnen lachen. Het is niet zo dat het seizoen nu al verpest is."

Vergoossen-effect
Is het toeval dat die eerste zege vlak na de aanstelling van Sef Vergoossen als technisch adviseur komt? Kum, overtuigd: "Ja. Hij is hier één keer geweest. Heeft iedereen een handje gegeven. Hij heeft zich alleen voorgesteld, verder is er niets gezegd. Daarna hebben wij hem niet meer gezien. Dus ik denk niet dat zijn effect nu zo groot is."

Van Hyfte: "Misschien dat hij met de staf al wat gedaan heeft. Mogelijk gaat dat de komende tijd met de spelers ook gebeuren."

Kum: "Hij is iemand die ervaring heeft op een hoger niveau en die ervaringen deelt. Als dat in het belang van de club is, moeten ze dat vooral doen. Ik denk niet wat wij heel veel met hem te maken krijgen. Ze hebben al gezegd dat het niet zo zal gaan als bij Feyenoord (waar Dick Advocaat vorig jaar als adviseur bij de club werd betrokken, red.). Minder dicht op de groep, inderdaad."

Profetische woorden van Rutjes
Wat was het dan wel, waardoor Roda zondag die drie punten over de streep trok? Geluk? Van Hyfte: "Ik denk dat dat het wel is. Het geluk dat we de laatste weken niet hadden. Wat Chris zei, we hebben betere wedstrijden gespeeld. Zoals thuis tegen N.E.C."

Kum: "Toen waren we dominant. Zij schoten maar drie keer op doel, meen ik."

Van Hyfte: "En dan verlies je met 0-1… Nu kreeg Excelsior kansen, maar stond het in de rust nog 0-0. Ik weet nog dat Nathan (Rutjes, red.) zei: 'Tom, misschien is dit wel het keerpunt.' Naar dat keerpunt zijn we lang op zoek geweest. Het geloof hadden we iedere wedstrijd wel, maar gisteren was er ook dat geluk." (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 25 56 45
2 AZ 25 56 37
3 Feyenoord 25 50 15
4 PSV 26 49 26
5 Willem II 26 44 3
6 FC Utrecht 25 41 16
7 Vitesse 26 41 10
8 Heracles Almelo 26 36 6
9 FC Groningen 26 35 1
10 sc Heerenveen 26 33 0
11 Sparta Rotterdam 26 33 -4
12 FC Emmen 26 32 -13
13 VVV-Venlo 26 28 -27
14 FC Twente 26 27 -12
15 PEC Zwolle 26 26 -18
16 Fortuna Sittard 26 26 -23
17 ADO Den Haag 26 19 -29
18 RKC Waalwijk 26 15 -33