Timo Letschert tekende begin augustus een vierjarig contract bij het ambitieuze Sassuolo. De 23-jarige verdediger moet in Italië knokken voor zijn plek. "Hier wordt meer van mij gevraagd."

Het is een rare gewaarwording voor de van FC Utrecht overgekomen Letschert. De miljoenenaankoop komt tot nu toe slechts mondjesmaat in actie voor zijn nieuwe werkgever. De Timo Letschert van jaren geleden zou bij tegenslag meteen stennis gaan schoppen. Nu bewaart hij de rust, al vreet de situatie wel aan hem.

"Ik zie mezelf nooit als een wisselspeler, heb altijd het gevoel dat ik er klaar voor ben. Ook als ik bij Real Madrid zou spelen. Deze trainer (Eusebio Di Francesco, red.) vindt dat ik mij nog meer moet aanpassen aan de Italiaanse speelstijl. Hij is geduldig met mij. Dat respecteer ik uiteraard. In het verleden wilde ik nog wel eens in opstand komen, maar hier is het niet verstandig om meteen om uitleg te gaan vragen."

Perspectief
Zijn kansen komen, daar is Letschert honderd procent van overtuigd. Logisch ook, gezien de moeite die de Italianen gedaan hebben om hem binnen te halen. "Het belangrijkste is dat ik bij Sassuolo perspectief zie. Ik voel het vertrouwen van de club, de staf, mijn medespelers en de fans. Minuten maken, dat is voor nu het belangrijkste, ook al moet ik soms teleurstellingen slikken. Momenteel word ik voornamelijk ingezet als linksback. Geen probleem hoor. Ik doe simpelweg wat er van mij gevraagd wordt. Als dat goed gaat, krijg ik vanzelf wel de kans als centrale verdediger. En die ga ik dan grijpen. Let maar op."

Begin deze maand stond Letschert 90 minuten op het veld in San Siro. "Ik had alleen in de 70ste minuut een momentje dat ik heel even om me heen keek en dacht: jeetje, wat een bak van een stadion. Maar daarna ga je gewoon door. Die wedstrijd was trouwens wel bizar. In de rust vielen de staf en spelers van AC Milan de scheidsrechter verbaal enorm aan. En dat terwijl juist wij in de eerste helft werden benadeeld. We namen na de pauze een 1-3 voorsprong, maar vervolgens krijgen zij een belachelijke penalty. Vanaf dat moment ging het helemaal los en verloren we alsnog, met 4-3. Mijn ouders waren er ook en wisten niet wat ze meemaakten. Die ultra’s maakten toch een potje geluid. Zó intens, alsof het leek of het stadion elk moment kon instorten. Dat maakt wel indruk hoor."

Bundesliga
Letschert kon afgelopen zomer kiezen uit drie clubs. "Eintracht Frankfurt, Sassuolo en Olympiakos Piraeus hadden een akkoord bereikt met FC Utrecht. Griekenland voelde voor mij niet goed. En dus bleven de overige twee clubs over. Ik wilde in Duitsland en Italië een kijkje gaan nemen om een eerste indruk te krijgen, maar in Frankfurt ben ik nooit geweest. De tickets waren al wel geboekt en ik was net mijn spullen aan het pakken, toen ik te horen kreeg dat de raad van commissarissen geen toestemming gaf voor een mogelijke transfer. De Bundesliga is nog steeds een droom, alleen zou ik het geen straf vinden om nog heel lang in de Serie A te blijven spelen. Ik heb het hier goed naar mijn zin."

Als verdediger is hij in het beloofde land terechtgekomen. "Verdedigen is in Italië echt een vak apart. Bij FC Utrecht had ik met Erik ten Hag het geluk dat hij zich soms specifiek met de achterste linie bezighield, in Nederland een zeldzaamheid. Hier staan regelmatig hele trainingen in het teken van verdedigen. Dan krijg je ballen van de zijkant, lange ballen, een buitenspeler die op je af komt stormen, noem maar op. En alles op het scherp van de snede. De trainingen zijn een stuk intenser en korter dan ik gewend was. Bij Utrecht stonden we soms twee uur op het trainingsveld. Dat ga je hier nooit meemaken."

"Weet je wat me ook is opgevallen? Bij Utrecht gingen we altijd met een klein groepje het krachthonk in. Hier duiken we bijna elke dag met twintig man voor en na de training de sportschool in. Iedereen verzorgt zijn lichaam gewoon goed. In Nederland wordt er toch iets laconieker over gedaan. Ik merk dat er meer van mij wordt gevraagd en dat is perfect voor mijn ontwikkeling. Ik wil mijn grenzen opzoeken."

Oranje
Letschert mocht in maart even ruiken aan het Nederlands elftal, maar moest geblesseerd afhaken. Momenteel is een selectie ver weg. "Ik heb na mijn transfer gezegd dat de keuze voor Sassuolo ook een keuze was gericht op het Nederlands elftal. Daar sta ik nog steeds voor de volle honderd procent achter. Op het moment dat ik steeds meer aan spelen toekom, dan hoop ik weer in beeld te komen. Ik kan dat niveau aan, daar ben ik van overtuigd. Ik ben niet iemand die daar bescheiden over wil zijn. Het doel is en blijft hetzelfde, ook als het wat langer mocht duren. Oranje is een heel grote ambitie van mij." (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Sassuolo 2 4 2
2 Genoa 1 3 3
3 Juventus 1 3 3
4 Verona 1 3 3
5 Atalanta 1 3 2
6 Lazio Roma 1 3 2
7 Milan 1 3 2
8 Napoli 1 3 2
9 Internazionale 1 3 1
10 Benevento 1 3 1
11 Fiorentina 2 3 0
12 Cagliari 2 1 -2
13 Udinese 0 0 0
14 Bologna 1 0 -2
15 Parma 1 0 -2
16 Spezia 1 0 -2
17 Crotone 1 0 -3
18 Roma 1 0 -3
19 Torino 2 0 -3
20 Sampdoria 2 0 -4