ADO met onder meer Chris Kum (derde van rechts), Jens Toornstra (tweede van rechts) en Dmitri Bulykin (geheel links)
ADO met onder meer Chris Kum (derde van rechts), Jens Toornstra (tweede van rechts) en Dmitri Bulykin (geheel links) - © FOXSports.NL

Kum: Het liefst had ik mijn hele carrière met die ploeg gespeeld

22 oktober 2016
Voor Chris Kum wordt het een bijzonder weekend in de Eredivisie. Dat komt niet door De Klassieker of door de Gelderse derby. Nee, de verdediger kijkt reikhalzend uit naar de ontmoeting van zijn Roda JC met de club waar zijn loopbaan begon, ADO Den Haag.

Liefst zeven jaar en in totaal 157 duels droeg Kum het bekende groen-geel. Tussen 2005 en 2012 groeide hij uit van een aanstormend talent tot een vaste waarde in de Eredivisie. Van Jupiler League tot Europees voetbal, Kum maakte het allemaal mee in de hofstad.

Natuurlijk heeft ADO een speciaal plekje in zijn hart veroverd. Al zijn de banden inmiddels lang niet meer zo hecht als vroeger. “Van de spelersgroep ken ik niet veel spelers meer. Tom Beugelsdijk, Robert Zwinkels…dat is het wel volgens mij. De rest is nieuw en veranderd.” 

“Dit is het vijfde seizoen dat ik weg ben. Veel zijn er vertrokken. Zonde? Ach, dat is de voetballerij. De materiaalman en de clubarts, die ken ik nog wel. Heel soms app ik nog met de fysio. Maar voor de rest is iedereen uitgewaaid.”

Geen grammetje vet
Over zijn mooiste ADO-herinnering hoeft Kum niet lang na te denken. “Het seizoen dat we Europees voetbal haalden (2010-2011, red.). Een heel mooi jaar. Op dat moment klikte alles, viel alles in een keer goed. Qua verdediging, middenvelders, Dmitri Bulykin kwam erbij… John van den Brom, die toen trainer was, vond Bulykin eigenlijk wat te zwaar. Toen deed hij zijn shirt uit en zat er geen grammetje vet aan. Het zijn gewoon spieren, zei hij.”

“Het begon te lopen en we hadden een mooi seizoen, waarin we twee keer van Ajax en uit bij PSV wonnen. Elke keer kreeg je te horen dat het zo lang geleden was dat de club Europees had gespeeld. En dan de manier waarop we het haalden…thuis wonnen we met 5-1 van FC Groningen. Dat gaan ze nooit meer goed maken, dachten we. Totdat het in Groningen ook 5-1 werd.

Via strafschoppen was Europees voetbal alsnog een feit voor het Haagse dreamteam waarin ook Jens Toornstra, Wesley Verhoek en Lex Immers zaten. In de jaren daarna donderde de fraaie formatie uiteen. “Het liefst had ik mijn hele carrière met die ploeg gespeeld. Zowel binnen als buiten het voetbal waren we vrienden en deden we van alles samen.”

Vier uur in de auto
De voormalige inwoner van Zoetermeer komt weinig meer in zijn oude regio. “Ik woon hier, bij Roda, in de buurt. Ik ga zelden nog daarheen. Het is twee uur rijden en als ik één dag de tijd heb, ga ik niet vier uur in de auto zitten. Als we met Roda een uitwedstrijd moeten spelen zit ik al lang in de bus.” Trots: “En ik ben sinds kort vader, van een tweeling. Dan is dat in- en uitpakken zo´n gedoe…”

Kum hoeft zaterdag niet de bus in. ADO komt namelijk naar het Parkstad Limburg Stadion toe. De Hagenaars, die hun laatste vijf duels verloren, staan maar vier punten boven Roda. Er komt dus een concurrent langs? “Dat denk ik wel. Ze begonnen heel goed, maar zijn een beetje afgezakt. Ik denk dat het een mooie wedstrijd kan worden.” 

“Fifty-fifty? Dat denk ik wel, ja. En als wij het geluk hebben van afgelopen weekend én spelen zoals we eerder deden tegen N.E.C., dan hebben we een goede kans om te winnen.” (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 16 41 38
2 AZ 16 36 27
3 PSV 16 31 16
4 Willem II 16 29 4
5 Heracles Almelo 15 24 7
6 sc Heerenveen 15 24 6
7 Feyenoord 15 24 2
8 FC Utrecht 15 23 6
9 Vitesse 15 23 2
10 FC Groningen 15 21 2
11 Sparta Rotterdam 15 19 -4
12 FC Twente 16 19 -5
13 FC Emmen 16 15 -13
14 Fortuna Sittard 16 15 -18
15 VVV-Venlo 16 15 -24
16 PEC Zwolle 16 14 -12
17 ADO Den Haag 16 12 -13
18 RKC Waalwijk 15 8 -21