Wie wordt de nieuwe Willy Kreuz? Die vraag hoopt Sparta Rotterdam dinsdagavond te beantwoorden in de bekerontmoeting met PSV.

Google je Willy Kreuz, dan zie je een afbeelding van een goedlachse, bebaarde Oostenrijker. Een man die, voor zover dat zichtbaar is, van zijn leven lijkt te genieten.

Hij had een schlagerzanger kunnen zijn. Een barman. Of een waldhoornspeler.

Sigarenboer en international
Dat was Willy, die eigenlijk Wilhelm heette, allemaal niet. Hij had wel een sigarenzaak, zoals velen vroeger in de voetbalwereld. Maar Willy was vooral een Oostenrijkse vedette, die met zijn land op een prachtige zevende plaats eindigde op het WK van 1978.

Een spits die via Admira Wien bij Sparta belandde en vervolgens vier jaar, niet zonder succes, bij de buren van Feyenoord speelde.

Weense Willy weer voor het voetlicht
We praten al jaren niet meer over Willy Kreuz. Dat is ook niet zo gek. Begin jaren tachtig zette hij in zijn vaderland een punt achter zijn loopbaan.

Als trainer evenaarde hij zijn successen als speler nooit. En toch is dinsdag de dag bij uitstek om de spotlights weer eens op Weense Willy te richten.

Want…Kreuz is de laatste Spartaan die een bekerzege op PSV forceerde. Zijn 0-1, in maart 1973, leverde de Rotterdammers een halve finaleplaats op. Of Sparta dit seizoen ook zo ver komt in de strijd om de welbekende dennenappel, dat valt te betwijfelen.

Vele maatjes te groot
PSV, dat zaterdag nog met 1-0 te sterk was, is op papier natuurlijk vele maatjes te groot voor Sparta. Voor de mannen van Alex Pastoor is het te hopen dat de Eindhovense doelpuntenmachine wederom hapert.

En dat er iemand in de voetsporen treedt van die oude held Willy Kreuz. (FOX Sports)