Mamelodi Sundowns viert het winnen van de Champions League
Mamelodi Sundowns viert het winnen van de Champions League - © Pro Shots

Het Champions League-'wonder' van Mamelodi Sundowns

24 oktober 2016
De zon schijnt als nooit te voren voor de Mamelodi Sundowns, na de eindzege in de Afrikaanse Champions League. En dat nadat de club al was uitgeschakeld...

De Zuid-Afrikaanse topclub delfde in de voorrondes het onderspit tegen het Congolese AS Vita, om vervolgens ook uit de Afrikaanse 'Europa League' gewipt te worden.

Maar toen de Sundowns zich al opmaakten voor een jaar zonder continentaal voetbal, kwam er verlossend nieuws: Vita had een niet-speelgerechtigde speler opgesteld en werd uitgesloten van de Champions League. The Brazilians mochten de vrijgekomen plek innemen.

Om vervolgens door te stoten tot de finale, waarin het Egyptische Zamalek de tegenstander was. Na een 3-0 zege in eigen huis werd in Caïro met 'slechts' 1-0 verloren, waardoor de eindzege een feit was.

"Het is een wonder", jubelde Sundowns-keeper Dennis Onyango tegenover de BBC. "We hebben veel geleden. Toen we de kans kregen was het ons moment om te laten zien wat we kunnen. De jongens hebben het ongelijk bewezen van hen die aan ons twijfelden. We hebben hem eindelijk gewonnen."

Mamelodi Sundowns is de tweede Zuid-Afrikaanse club die er met de continentale titel vandoor gaat, na Orlando Pirates in 1995. (FOX Sports)