Lionel Messi
Lionel Messi - © Pro Shots

Fans krijgen stem bij verkiezing beste voetballer

31 oktober 2016
In de nieuwe opzet van de jaarlijkse verkiezing van wereldvoetballer van het jaar, krijgen ook fans een stem.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino liet maandag weten dat de keuzes van spelers en bondscoaches van de 211 bij de FIFA aangesloten nationale teams voortaan voor de helft tellen. De andere 50 procent komt op naam van voetbaljournalisten en voetbalfans.

De FIFA werkte de afgelopen zes jaar samen met het Franse voetbaltijdschrift France Football om de beste speler van de wereld met de 'Gouden Bal' te huldigen. Aan die samenwerking is een einde gekomen. France Football keert terug naar de eigen formule en maakt de winnaar van de 'Gouden Bal' nu op 13 december bekend.

De nieuwe prijs van de FIFA heet nu 'FIFA's Best' en wordt op 9 januari uitgereikt tijdens een gala in Zürich. De FIFA geeft de lijst met genomineerden per categorie vanaf komende vrijdag vrij. Fans kunnen dan vanaf 22 november online hun stem uitbrengen. In elke categorie (zoals beste voetballer, beste voetbalster en beste coach) blijven dan drie kandidaten over. Daar kan dan vervolgens, vanaf 2 december, opnieuw op worden gestemd.

"Dit is een nieuw evenement met een nieuwe aanpak. We vieren de sport waar we allemaal zo van houden'', aldus Infantino. (ANP)