Sebastian Vettel
Sebastian Vettel - © Pro Shots

Scheldende Sebastian Vettel niet bestraft

1 november 2016
Sebastian Vettel hoeft niet meer te vrezen voor een straf naar aanleiding van zijn tirade in de Grand Prix van Mexico.

De internationale autosportfederatie FIA heeft dinsdag besloten geen verdere stappen te ondernemen tegen de Duitse Formule 1-coureur. Voorzitter Jean Todt benadrukte dat de beslissing een uitzondering is. De volgende keer dat zoiets weer gebeurt, moet de viervoudig wereldkampioen voor de tuchtcommissie van de autobond verschijnen, aldus Todt.

Volgens de FIA heeft de Duitser direct na de race zijn excuses aangeboden aan wedstrijdleider Charlie Whiting en heeft hij maandag brieven naar hem en Todt gestuurd, waarin hij spijt betuigt voor zijn gedrag. "Ook zei Sebastian dat hij contact zal opnemen met Max Verstappen en beloofde hij dat zoiets nooit meer zou gebeuren", aldus de bond in een verklaring.

Excuses
De Duitser ontstak in Mexico-Stad in woede toen Verstappen in zijn Red Bull drie ronden voor het einde van de race een bocht afsneed en daarmee voorkwam dat Vettel hem kon inhalen.

Vettel schold daarop via de boordradio de Nederlandse coureur uit, en vervolgens ook wedstrijdleider Whiting. Vlak na de race bood Vettel al zijn excuses aan. Hij kreeg wel direct een tijdstraf van tien seconden wegens gevaarlijk rijgedrag.

"Onbegrijpelijk"
Teambaas Christian Horner van Red Bull zei eerder dinsdag het onbegrijpelijk te vinden als de FIA Vettel niet zou bestraffen voor zijn tirades.

Uiteindelijk was het Red Bull-coureur Daniel Ricciardo, die achter de Mercedessen van Lewis Hamilton en Nico Rosberg de derde plaats bezette. Verstappen en Vettel kregen allebei tijdstraffen, waardoor de negentienjarige Limburger zijn derde plaats kwijtraakte. (ANP)