Vedad Ibisevic is met zes treffers en drie assists momenteel een van de pijlers van Hertha BSC. De 32-jarige Bosnische spits leeft zijn droom.

Liefst 98 goals in de Bundesliga staan achter zijn naam. De aanvoerder maakt zich op voor een jubileum en de fans wachten ondertussen met smart op nieuws over een contractverlenging.

Ibisevic beschikt over een aflopende verbintenis en kan ervoor kiezen om in de nadagen van zijn carrière te gaan cashen in China of de woestijn.

Maar hij voelt zich gewaardeerd in Duitsland. Tien jaar geleden haalde Alemannia Aachen hem naar de Bundesliga. Daarna vervolgde Ibisevic zijn weg bij Hoffenheim en VfB Stuttgart. Vorig jaar zomer streek de aanvaller neer in Berlijn.

Aangrijpend
Zijn persoonlijke verhaal is aangrijpend. Als zevenjarige jongen maakte hij de oorlog in voormalig Joegoslavië van dichtbij mee. Ibisevic groeide op in Vlasenica, een uur rijden van Srebrenica, en werd met zijn familie door soldaten uit zijn huis verjaagd.

“Er werd geschoten in de stad, er stierven mensen die ik kende. Als ik ouder was geweest, had ik het waarschijnlijk niet overleefd. Ik heb ontzettend veel geluk gehad”, zo zei Ibisevic een aantal jaren geleden in een interview met het magazine 11Freunde.

Na een korte periode in Zwitserland emigreerde Ibisevic begin deze eeuw met zijn familie naar de Verenigde Staten. Daar, in St. Louis, stak hij als voetballer met kop en schouders boven de rest uit. Scouts merkten hem op en na een korte periode in Frankrijk belandde Ibisevic in Duitsland.

Motivatie
Zijn droom om profvoetballer te worden kwam uit, maar de weg ernaartoe was lang. “In Bosnië en de Verenigde Staten waren de velden nooit goed, de ballen van dramatische kwaliteit. Ik beschikte zelfs niet over het juiste schoeisel. Maar ik hoopte dat het op een dag beter zou worden. Daar haalde ik mijn motivatie uit.”

Anno 2016 is Ibisevic een grote meneer in Berlijn en Bosnië en Herzegovina. Zijn goal tegen Litouwen betekende plaatsing voor het WK 2014. Een waar volksfeest barstte los. “Een onvergetelijk en historisch moment waar ik enorm trots op ben.”

Dat betekent niet dat hij naast zijn schoenen is gaan lopen. “Ik ken leed en ellende niet van de televisie, ik heb het allemaal zelf meegemaakt. Medespelers hebben een probleem met mij als ze dure auto’s en kleding als vanzelfsprekend gaan ervaren. Dat staat ver van de realiteit af.”

In de thuiswedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach mag de man met de bijnaam ‘Vedator’ opnieuw zijn klasse laten zien. Ibisevic geniet van elk moment, van elke treffer.

Hertha BSC wil hem het liefst zo snel mogelijk langer binden. Het wachten is alleen nog op een krabbel. Dat komt vast goed. (FOX Sports)

Stand