De Williams van Felipe Massa tijdens de Grand Prix van Mexico
De Williams van Felipe Massa tijdens de Grand Prix van Mexico - © ANP

Tiener Stroll in voetsporen Verstappen

3 november 2016
De Canadese tiener Lance Stroll maakt volgend jaar zijn debuut in de Formule 1.

De net achttien jaar geworden coureur, die dit seizoen de titel veroverde in de Formule 3, gaat voor Williams rijden in plaats van Felipe Massa. Dat maakte de renstal donderdag bekend. De Braziliaan had al eerder laten weten dat hij na het einde van dit seizoen stopt.

Bij Williams wordt Stroll teamgenoot van Valtteri Bottas, die langer aan de renstal verbonden blijft. De Fin rijdt volgend seizoen voor het vijfde opeenvolgende jaar voor het Britse team. Sinds 2013 behaalde Bottas negen keer een podiumplaats.

"Het is ongelofelijk om in de Formule 1 te mogen racen", zei Stroll in een reactie. "Ik kan Williams niet genoeg bedanken voor hun vertrouwen in mijn kunnen. Ik heb hier altijd van gedroomd en toen ik als kind met karten begon, was de Formule 1 altijd mijn ultieme doel. 2017 wordt een groot leerproces voor mij, maar ik ben gretig om alles wat Williams mij gaat leren in me op te nemen, zodat ik kan groeien."

Max Verstappen
Met de komst van de Canadees is de negentienjarige Max Verstappen van Red Bull volgend jaar niet meer de jongste coureur op de baan. Wel blijft de Limburger de jongste coureur ooit die zijn debuut maakte op het hoogste raceniveau.

Stroll is na wereldkampioen Jacques Villeneuve, die in 2006 afzwaaide, de eerste Canadees die het circuit weer betreedt. Villeneuve won zijn titel in 1997, eveneens bij Williams.

Er zijn nu nog acht raceplekken voor het volgende seizoen in de Formule 1 te vergeven. Haas, Sauber en Manor moeten hun twee rijders voor 2017 nog vastleggen, terwijl bij Force India en Renault nog één stoeltje vacant is. (ANP)