Jon Jones (rechts) naast Daniel Cormier
Jon Jones (rechts) naast Daniel Cormier - © ANP

UFC-grootheid Jones jaar geschorst voor verboden erectiepil

7 november 2016
Jon 'Bones' Jones is voor een jaar geschorst vanwege het gebruik van een verboden erectiepil. Dat maakte het Amerikaanse anti-dopingagentschap USADA bekend.

De UFC-grootheid werd op 16 juni betrapt op het gebruik van een verboden middel, tijdens een onaangekondigde dopingtest. 

Jones vocht zijn straf aan, maar een driekoppig arbitragepanel vond dat de 29-jarige Amerikaan op het randje van 'roekeloos' was omgesprongen met een erectiepil, die hij kreeg van teamgenoot Eric Blasich.

'Geen dopingzondaar'
Jones betoogde dat hij dacht dat het ging om Cialis, een middel tegen erectiestoornissen dat volgens zijn zaakwaarnemer niet op de zwarte lijst stond. Het bleek echter te gaan om een andere pil, die wel verboden stoffen bevatte.

Het panel benadrukte dat Jones geen dopingzondaar is, omdat hij niet van de verboden stoffen op de hoogte was.

Hij nam volgens het drietal echter onvoldoende voorzorgsmaatregelen om er zeker van te zijn wat voor pil hij kreeg, en verzuimde toezicht te houden op de methoden die zijn zaakwaarnemer toepaste om te checken of het middel niet verboden was.  

De schorsing van een jaar, de maximale straflengte, gaat met terugwerkende kracht in op 6 juli. Op die dag zette de UFC een streep door Jones' titelgevecht tegen Daniel Cormier in Las Vegas.

Zijn jaar afwezigheid kost Jones volgens het panel een slordige negen miljoen dollar, ruim acht miljoen euro, aan misgelopen premies. (FOX Sports)